planten terrarium

Zelf een gesloten planten terrarium maken: deze planten zijn geschikt

Er worden kant-en-klare planten terrariums aangeboden, maar er zelf 1 samenstellen is zoveel leuker. Ook heeft u dan in de hand welke soorten planten u gebruikt en kunt u ervoor zorgen dat hun verzorgingseisen overeenkomen. In een gesloten systeem is de luchtvochtigheid hoog en daar moeten de plantjes tegen opgewassen zijn. Ook moeten het niet al te sterke groeiers zijn, want anders groeit het planten terrarium al snel dicht. We vertellen u hieronder hoe u te werk kunt gaan en wat geschikte planten zijn. 

Benodigdheden

-Glaswerk
-Grind of hydrokorrels
-Eventueel actieve houtskool, (online) te koop bij bijvoorbeeld bouwmarkten of aquariumwinkels.
-Potgrond
-Eventueel mos, steentjes, schelpen of schors voor de afwerking.

Werkwijze

Kies een niet te kleine en heldere glazen fles, pot of bak die goed af te sluiten is en zorg dat die brandschoon is. Het handigste is om te kiezen voor glaswerk met een opening die groot genoeg is dat u er gemakkelijk met uw hand doorheen kunt. Een glazen fles met een smalle opening kan ook, maar dan zult u alle benodigdheden met bijvoorbeeld een lange tang of lepel moeten verwerken en ook de plantjes op die manier in de grond zetten.

Begin met het aanbrengen van een dunne laag grind of hydrokorrels, voor het overtollige water. Hierboven kunt u eventueel een dun laagje actieve houtskool gebruiken. Deze kool gaat schimmelvorming tegen. Leg daar bovenop een wat dikkere laag potgrond. Deze laag moet voldoende ruimte bieden voor de kluiten van de plantjes, maar niet zo dik zijn dat de halve pot gevuld is. Haal vervolgens de plantjes uit de potjes en verwijder het gedeelte van de grond dat makkelijk loslaat. Plaats ze in het terrarium en laat wat tussenruimte over zodat ze nog wat kunnen groeien. Werk eventueel af met mooie gekleurde steentjes, wat mos, schelpen of (gekleurd) grind naar smaak.

planten terrarium

Geschikte planten voor het terrarium

Er is een grote keuze aan mini-plantjes. Bekijk wel of dit plantjes zijn die ook in volwassen vorm klein blijven of dat het baby-plantjes zijn die vervolgens flink zullen groeien. Het beste is te kiezen voor planten die van een hoge luchtvochtigheid houden. Doordat het water dat u in het begin toevoegt en wat de planten verdampen in het gesloten systeem blijft, hebben ze te maken met constant vochtige omstandigheden. De volgende planten zijn daarvoor geschikt:

Luchten en onderhoud

Geef zoveel (regen)water dat de bodem net vochtig is en laat de plantjes na het plaatsen in het terrarium eerst een weekje acclimatiseren voordat u het systeem afsluit. Als het goed is zijn de vochtverhoudingen daarna in orde, maar blijkt het systeem dermate te condenseren dat u de plantjes niet meer ziet, haal de dop of deksel er dan nog een dag of wat langer vanaf. Lichte condensvorming is wel goed. Erna hoeft u in principe geen water meer te geven.

Doordat het verdampende water weer terug naar de bodem druppelt blijft het water in het mini-ecosysteem behouden. Houd het systeem daarom gesloten, maar lucht desnoods alleen kort als het erg warm is en er veel condens ontstaat. De planten kunnen zo jarenlang op zichzelf overleven. Soms is het toch heel af en toe nodig een klein beetje water toe te voegen, als er te weinig condensvorming ontstaat.

Draai het terrarium elke maand een slag, zodat de planten niet naar het licht groeien. Eventueel afgestorven blad wordt met de tijd als voedingsstoffen door de bodem opgenomen en hoeft u dus niet te verwijderen. Worden sommige planten na enkele jaren toch wat te groot, vervang die dan door kleinere versies of snoei ze zo mogelijk terug.

Geschikte plek

Plaats het planten terrarium op een lichte plek, uit de zon. De plantjes hebben licht nodig, maar zonlicht maakt het te warm in het gesloten systeem. Kies verder een plek uit de buurt van de verwarming. Warmte is zeker gewenst, maar liever gelijkmatig.

Open terrarium

Als u voor een niet geheel gesloten fles, pot of bak kiest, dan kan een teveel aan vocht wel gewoon verdampen. Dan kunt u er ook planten in verwerken die met weinig water toe kunnen. Zoals cactussen of vetplantjes. U hoeft ze dan slechts af en toe van een scheutje water te voorzien.

vetplanten terrarium

(Bron: Roomed, Intratuin, Hornbach, Buitenleven gevoel, PlantenTerrarium.nl, huis-en-tuin.infonu.nl)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Bonte Kraai says:

    Leuk idee , heb het vroeger begin ’70 (dus vorige eeuw) ook al gedaan met prima resultaat.

    Redwine says:

    Helaas mensen alleen planten er in heet een Herbarium, met dieren erbij heet een terrarium.

      lentewind says:

      Mee eens!

      Patatje says:

      Een herbarium is een verzameling gedroogde planten, op papier vastgehecht of in een “convoluut”, met de botanische naam en eventueel een regionale naam, de vindplaats, datum en de naam van de verzamelaar en eventueel de naam van degene die de determinatie gedaan heeft.