Dracaena compacta

Dracaena compacta

Wie op zoek is naar een sterke kamerplant met donkergroen blad en die gemakkelijk in onderhoud is, is de Dracaena compacta (drakenbloedboom) een goede optie. Hij is te koop van heel klein exemplaar met 1 toef blad, tot grote planten op stam, met 1 of meerdere stammen en vele toeven blad.

Standplaats

Zet deze Dracaena op een licht plaats, uit de volle zon. Vanwege zijn dikke, donkergroene blad kan deze plant ook met wat minder licht toe. Zijn blad is vrij kort en zoals zijn naam al zegt groeit hij compact uit. Hij past daarom op vele plekken in huis. Hij houdt wel van warmte, dus zet hem niet op een plek met een temperatuur onder de 15 graden.

Dracaena compacta

Water geven

De Dracaena compacta heeft weinig water nodig. Tussen de gietbeurten de grond steeds eerst weer licht laten opdrogen. In de winter heeft deze plant nog wat minder water nodig. Bij warm weer is het meestal voldoende om eens per 1 á 2 weken water te geven en bij koelere omstandigheden eens in de 3 á 4 weken. Als er water in de pot blijft staan, is dat erg slecht voor deze plant. De wortels zullen er door gaan rotten.

Geef tijdens de lente en zomer eens per maand plantenvoeding tijdens het gieten. Sproeien is bij deze plant niet nodig voor de luchtvochtigheid, maar helpt wel om eventueel stof van de bladeren te verwijderen. Gezien zijn robuuste blad kunt u de bladeren van tijd tot tijd overigens ook afnemen met een zachte, vochtige doek.

Verpotten

Voorzie deze plant elke 2 jaar van een verse laag potgrond en als de kluit in deze tijd flink gegroeid is van een grotere maat pot.

Snoeien

In principe hoeft de Dracaena compacta niet gesnoeid te worden. Wilt u de plant toch wat terugsnoeien, knip de stam dan met een sterke en vooral scherpe snoeischaar door op de gewenste hoogte. Na verloop van tijd zal hij dan nieuwe uitlopers aanmaken. Het betekent wel dat hij langere tijd minder fraai zal ogen. Lelijk geworden blad kunt u voorzichtig dicht bij de stam weg knippen.

Giftig

De Dracaena compacta is licht giftig en kan bij huisdieren maagirritatie veroorzaken als ze van de plant eten.

Geef een antwoord