Venushaar

Venushaar: Adiantum raddianum

De tere, waaiervormige blaadjes van venushaar (Adiantum raddianum) hebben een delicate uitstraling. Net als de blauwvaren heeft ook venushaar daarmee geen geveerd blad, wat veel andere soorten varens wel hebben. Venushaar is wat veeleisender dan andere kamerplanten, maar met de juiste verzorging kunt u hem langere tijd gezond en mooi houden.

Standplaats

Deze varen houdt vooral van warmte, maar niet van een zonnige plek. Zet hem daarom op een lichte plek, waar hij niet in de zon staat. Een paar meter de kamer in is ook geen probleem, maar de plek moet ook weer niet te donker zijn. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 18 graden komt en hij niet in (koude) tocht staat. Venushaar daarvoor dicht in de buurt van de verwarming zetten is ook weer geen goed idee, want daar is de lucht te droog voor hem.

De luchtvochtigheid in huis is over het algemeen sowieso te laag naar de zin van een venushaar. Sproeien kan dit enigszins verhelpen, maar sproei dan wel om de plant heen en niet rechtstreeks op de plant zelf.

Een verwarmde badkamer met een raam is bijvoorbeeld een ideale optie voor deze plant.

venushaar

Water geven

Zorg dat de grond nooit uitdroogt, maar ook niet verzadigd raakt. Droogt hij uit, dan verdorren de bladeren al snel. Staat hij te lang te nat, dan zullen op den duur zijn wortels aangetast worden. Geef dus regelmatig kleine beetjes water. Zacht water, op kamertemperatuur heeft de voorkeur. Ook dompelen is een geschikte manier van water geven voor deze plant, aangezien het voorkomt dat de kluit teveel zouten vasthoudt.

Geef tijdens de lente en zomer maandelijks plantenvoeding tijdens het gieten die geschikt is voor varens.

venushaar

Verpotten

Voorzie venushaar elke 2 jaar van een verse laag grond voor varens en zo nodig van een grotere maat pot.

venushaar

Snoeien

Op den duur zullen de onderste bladeren vervangen worden door nieuwe bladeren. De oudste bladeren kunnen daarbij geel worden, wat niet zo’n mooi gezicht is. U kunt er dan voor kiezen die uit de plant te knippen. Verder blijft de plant vrij laag en groeit hij vooral in de breedte uit. Het is daarom over het algemeen niet nodig om hem te snoeien. Wordt de plant te groot naar uw zin, dan kunt u hem eventueel scheuren en de delen apart oppotten.

Geef een reactie