Fittonia verschaffeltii

Mozaïekplant: Fittonia verschaffeltii

Vanwege zijn zeer decoratieve blad met opvallende nerven, gaat de Fittonia verschaffeltii in Nederland als mozaïekplant door het leven. Ze zijn er met witte en met roze(rode) tinten en tegenwoordig zijn er ook soorten met gekarteld blad te koop.

Standplaats

Geef de Fittonia een plekje in de warme woonkamer. Hij heeft een hekel aan temperatuurwisselingen, tocht en kou. Zet hem niet in de volle zon, maar wel licht genoeg om zijn mooie bladpatroon te behouden. Draai het plantje regelmatig anders groeit hij naar het licht toe.

Fittonia verschaffeltii

Water geven

Houd de potgrond steeds licht vochtig, door enkele keren per week kleine beetjes water op kamertemperatuur te geven. Droogt hij toch een keer uit, dan herstelt hij zich meestal goed als u hem dan weer water geeft. Doornat is in elk geval uit den boze, want dan zullen de wortels rotten.

De mozaïekplant houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus sproei hem regelmatig.

Geef eens per maand plantenvoeding tijdens het gieten in de lente en de zomer.

Fittonia verschaffeltii

Mozaïekplant met roze nerf, in bloei. De bloempjes vallen echter in het niet bij het blad.

Verpotten

Geef deze kamerplant elke 2 jaar een verse laag potgrond en voorzie hem dan zo nodig meteen van een grotere maat pot.

Snoeien

De mozaïekplant groeit compact uit en wordt meestal niet hoger dan een centimeter of 10, maar om de vorm te behouden kunt u af en toe wat topjes eruit snoeien. De topjes kunt u eventueel als stekjes gebruiken.

Fittonia verschaffeltii

Hypoestes

Qua uiterlijk lijkt de Fittonia wel wat op de Hypoestes, maar laatstgenoemde heeft een andere bladstructuur en groeit anders uit.

Geef een reactie