spathipyllum

Lepelplant: Spathiphyllum

De Spathiphyllum (lepelplant) is een decoratieve plant, die zowel tijdens als buiten de bloei grote sierwaarde heeft, dankzij het mooie, donkergroene blad. Hij is gemakkelijk te verzorgen.

Standplaats

Van oorsprong komt de Spathiphyllum uit het Amazonegebied (Colombia en Venezuela) en hij doet het goed op een standplaats met wat minder licht. Een plekje in de volle zon op de vensterbank op het zuiden of westen is dan ook geen geschikte standplaats voor deze plant. Plaats ‘m in die situatie enkele meters de kamer in. Te weinig licht zorgt ervoor dat de bloemen groen blijven, dus een plek met halfzon of halfschaduw is het beste. Als de bladeren bruin of geel worden, dan is de luchtvochtigheid te laag of staat de plant te licht. Een temperatuur tussen de 15 en 23 graden is ideaal.

spathiphyllum

Water geven

De Spathiphyllum heeft een vrij grote behoefte aan water. Geeft u te laat water, dan laat hij dat duidelijk merken, door al zijn blad slap te laten hangen. Bent u er snel bij, dan herstelt hij zich goed nadat u alsnog water gegeven heeft. Teveel water geven zal niet zo gauw gebeuren bij deze plant, maar zo’n 2 keer in de week is een goede indicatie. De kluit moet steeds licht vochtig blijven. Geef tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) regelmatig plantenvoeding voor bloeiende planten.

spathiphyllum

Luchtvochtigheid

Regelmatig sproeien is bij deze plant wenselijk. Hij komt uit een omgeving met een hoge luchtvochtigheid en zeker als de verwarming aan staat vaart de Spathipyllum er wel bij als u ‘m wekelijks sproeit. Voorkom als hij bloeit wel dat u de bloemen daarbij raakt, want die kunnen daar niet goed tegen.

Bloei

Een Spathiphyllum kan als hij goed verzorgd wordt meerdere keren per jaar bloeien. De bloei duurt elke keer tot zo’n 10 weken. De bloemen hebben de vorm van een lepel, vanwaar de Nederlandse naam ‘lepelplant’. De bloemen zijn er alleen in het wit, maar ze kunnen in grootte verschillen. Hoe groter de plant, hoe groter de bloemen en de bloemen geven een lichte geur af. De meest verkochte variant is de Spathiphyllum wassilii, die zo’n 30 tot 40 cm hoogt wordt.

Knip uitgebloeide bloemen onderaan de plant weg, zodat de energie naar de gezonde bladeren en bloemen gaat. Spathiphyllums zijn licht giftig, dus zorg dat kinderen of dieren niet bij het snoeisel kunnen. Als de plant helemaal uitgebloeid is, dan kunt u hem eventueel tijdelijk wat koeler zetten en tijdens die periode ook wat minder water geven. Hij wordt dan extra gestimuleerd om weer nieuwe bloemen te ontwikkelen.

spathiphyllum

Verpotten

Eens in de 3 jaar moet de Spathiphyllum verpot worden. Kies daarvoor een iets grotere pot (niet te ruim, want ze doen het beter bij een beetje krapte) en gebruik gewone potgrond of anthuriumgrond. Als de plant te groot geworden is, dan kunt u hem eventueel scheuren en in meerdere potten terug planten.

Geef een reactie