Hypoestes phyllostachya

Hypoestes phyllostachya

Met zijn kleurrijke blaadjes en kleine formaat is de Hypoestes phyllostachya uitstekend geschikt om plekken op te fleuren waar geen ruimte is voor grotere planten. Ze zijn er in de kleuren wit/groen, licht roze/groen, fuchsiaroze/groen en rood met groen.

Standplaats

De Hypoestes houdt van warmte en licht, zonder de hele dag in de volle zon te staan. Geef hem daarom een plekje in de woonkamer en dan net wat verder van het raam vandaan. Zeker niet te donker, want dan zal zijn mooie bladtekening vervagen. Het staat leuk om meerdere exemplaren met verschillende bladtinten bij elkaar te zetten.

Water geven

Houd de potgrond steeds licht vochtig, zonder dat de wortels in een laagje water komen te staan. Zomers is zijn waterbehoefte wat groter dan ’s winters. Geef zomers daarom minstens 2 keer in de week water en ’s winters minstens één keer in de week.

De Hypoestes houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus zeker als de verwarming in de winter aan staat, stelt hij een regelmatige sproeibeurt op prijs.

Geef in de lente en zomer één keer per week plantenvoeding in een lage doses tijdens het gieten.

Hypoestes phyllostachya

Verpotten

De Hypoestes gaat meestal niet zo heel lang mee in de huiskamer, dus naar alle waarschijnlijkheid hoeft u hem niet te verpotten, maar als u erg groene vingers heeft, dan kunt u hem na 2 jaar van nieuwe potgrond voorzien en desgewenst van een groter maatje pot.

Hypoestes phyllostachya

Snoeien

Bij oudere exemplaren kunnen de ranken wat kaal worden. U kunt de plant dan terug snoeien. U kunt ook stekjes nemen en hiermee een nieuwe plant creëren, waarmee u weer helemaal opnieuw kunt beginnen.

Bloei

De Hypoestes kan tot bloei komen, met kleine roze of lavendelkleurige bloempjes. Meestal is de plant daarna aan het einde van zijn Latijn beland. U kunt dit voorkomen door de bloempjes te verwijderen wanneer zij verschijnen. Ook kan de Hypoestes soms na de bloei en een korte rustperiode opnieuw gaan groeien.

Geef een reactie