Ficus pumila

Kruipende ficus: Ficus pumila

De kruipende ficus (Ficus pumila) is één van de kleinere ficussen. In huis kunt u hem zowel als hangplant of als klimplant houden.

Standplaats

In de natuur groeit de Ficus pumila als kruipende plant tegen bomen op. U kunt hem dan ook als klimplant gebruiken, maar als u hem geen mogelijkheid tot klimmen geeft, doet hij het ook prima als hangplant. Daarvoor kunt u hem bijvoorbeeld in een pot aan het plafond hangen, maar u kunt hem ook in een hoge pot plaatsen en over de randen heen laten groeien.

Zorg er in elk geval voor dat u hem geen plek in de volle zon geeft, maar wel een plek met genoeg licht, zodat de bonte tekening op zijn blad goed zichtbaar blijft. Op een te donkere plek kan het gebeuren dat de witte bladranden ook langzaamaan naar groen verkleuren. Een plek met halfschaduw is dus ideaal. De plant houdt van een warme standplaats, dus de woonkamer is prima voor hem. Zorg er wel voor dat hij niet direct in de buurt van de verwarming staan, want hij is niet zo dol op droge lucht. Ook tocht wordt niet goed verdragen.

Ficus pumila

Water geven

De waterbehoefte is groot en u doet er goed aan de potgrond steeds licht vochtig te houden. Dat komt neer op enkele keren per week water geven in de zomer en ’s winters minimaal één keer per week. Laat de aarde nooit helemaal uitdrogen, want dan loopt u het risico dat het blad afvalt. Maar laat ook geen water in de pot staan, want te lange tijd met de wortels in het water staan is ook niet goed.

Om aan zijn behoefte aan een hoge luchtvochtigheid te voldoen kunt u hem wekelijks met een sproeibeurt verwennen. In de winter, als de verwarming aan staat liefst nog wat vaker.

In de lente en zomer kunt u elke maand plantenvoeding tijdens het gieten geven.

Ficus pumila

Verpotten

Voorzie die Ficus pumila elke 2 jaar van nieuwe potgrond en geef de plant daarbij desgewenst een groter maatje pot.

Snoeien

In principe hoeft u de Ficus pumila niet te snoeien, maar als de stengels wat al te lang worden of als ze lelijk worden, dan kunt u ze probleemloos tot de gewenste lengte inkorten. Af en toe snoeien zorgt er daarnaast voor dat de plant mooi vertakt en daardoor wat bossiger uitgroeit.

Geef een antwoord