Fluweelplant

Fluweelplant: Gynura

Het blad (alsook de stengels) van de fluweelplant ziet er niet alleen fluwelig uit, zo voelt het ook, dankzij de vele, kleine haartjes die erop zitten. De bladranden geven deze plant een extra sierwaarde, want die hebben een intens paarse gloed.

Standplaats

De fluweelplant heeft veel licht nodig om zijn mooie paarse kleur te behouden, maar staat liever niet in de volle zon. Zet hem daarvoor bij ramen op het zuiden een paar meter de kamer in en anders voor een raam waar hij niet meer dan een deel van de dag zonlicht krijgt. Een verwarmd vertrek in huis heeft de voorkeur, aangezien temperaturen onder de 12 graden niet goed worden verdragen. U kunt de plant als klim- of hangplant laten groeien.

Fluweelplant

Water geven

De waterbehoefte van de fluweelplant is redelijk groot, maar tussen de gietbeurten mag de grond wel steeds eerst weer licht opdrogen voor u opnieuw water geeft. Zo lang de grond maar niet helemaal uitdroogt. Geef hiervoor regelmatig kleine beetjes water. In de winter is er iets minder water nodig, dus pas uw watergift hierop aan.

In de lente en zomer elke maand plantenvoeding met het gieten geven.

Snoeien

Als u de fluweelplant niet snoeit, worden zijn takken steeds langer. Te lang geworden delen kunt u desgewenst terugsnoeien, zodat de plant enigszins compact blijft. Oudere exemplaren worden over het algemeen ook beduidend minder mooi, doordat de paarse kleur dan minder intens aanwezig is. U kunt de plant dan eventueel gemakkelijk verjongen door stekken te nemen en die met enkele exemplaren bij elkaar in stekgrond te zetten of te laten wortelen op water voor u ze in een nieuwe pot plaatst. Top de stekken een aantal keren om ze te laten vertakken.

Verpotten

Voorzie de plant als u hem niet al voor die tijd verjongd door te stekken, elke 2 jaar van een laag nieuwe potgrond en zo nodig van een grotere maat pot.

Bloei

Er kunnen kleine, gele bloempjes aan de plant verschijnen, maar die hebben niet zo’n aangename geur, dus die kunt u beter uit de plant knippen voor ze uitkomen. Dit zorgt er ook meteen voor dat de fluweelplant zijn energie in zijn mooie blad en niet in de bloei steekt.

Geef een reactie