bijenplanten

Mooie en nuttige bijenplanten voor in de tuin

Bloemen in de tuin zijn van grote waarde voor bijen (en andere insecten), maar het soort bloemen is daarbij ook van belang. Wij zetten  mooie en nuttige bijenplanten op een rij.

Waaraan voldoen goede bijenplanten?

Kies zoveel mogelijk voor enkelbloemige planten. Hier kunnen bijen en andere nectar drinkende en stuifmeel-nuttigende dieren, zoals vlinders, ongehinderd bij. Dubbelbloemige planten bevatten ook vaak nectar en stuifmeel, maar bijen kunnen de kostbare goedjes minder goed of zelfs helemaal niet bereiken. Daarnaast is het belangrijk dat de planten niet met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld, dus bij voorkeur van biologische (onbehandelde) teelt afkomstig zijn. Anders kan het de bijen die erop af komen juist schaden. Denk er ook aan om de bloeiperiodes van de planten gespreid plaats te laten vinden. Sommige bijen komen al in februari tevoorschijn en ook in november zijn er nog bijen actief. Dan is het fijn dat er op die momenten ook iets bloeit, zodat er altijd voedsel te vinden is.

Winterbloeiers

Lentebollen als het sneeuwklokje en crocus komen al vroeg in het jaar in bloei, waardoor vroege bijen ook dan al voedsel kunnen vinden. Ook de sneeuwbal (Viburnum), sierkers (Prunus), mahoniestruik (Mahonia japonica) en kerstroos (Helleborus) bloeien al vroeg. Bekijk ter inspiratie ook ons artikel over winterbloeiers.

winterbloeiers
Lees ook: 11 winterbloeiers voor een vroege bloei in de tuin

Paarse bijenplanten

Veel planten die populair zijn bij bijen hebben bloemen in de kleur paars. En dat is geen toeval, bijen kunnen de kleur paars duidelijker zien dan bloemen in andere kleuren. Dat wetende kunt u daarom kiezen voor mooie paars bloeiende planten als lavendel (Lavandula), sierui (Allium), vlinderstruik (Buddleja), ijzerhard (Verbena bonariensis), aster, kogeldistel (Echinops), korenbloem (Centaurea cyanus), klokjessoorten (Campanula) en kattenkruid (Nepeta).

bijenplanten

IJzerhard

Zomerbloeiende planten

Een groot aantal zomerbloeiende planten lenen zich heel goed als bijenplanten. Zoals onder andere enkelbloemige rozen en Dahlia, lupine (Lupinus), ridderspoor (Delphinium), stokroos (Alcea), duizendblad (Achillea), dropplant (Agastache), zonnehoed (Echinacea), zonnebloem (Helianthus), lange Ereprijs (Veronica longifolia) en vingerhoedskruid (Digitalis).

Agastache

Dropplant

Herfstbloeiers

Ook laat in het jaar bloeit er nog genoeg. Zoals de klimop (Hedera). Mits u hem niet laat in het jaar nog snoeit. Verder zijn onder andere herfstanemoon (Anemone), zilverkaars (Actaea), Geranium ‘Rozanne’ en vetkruid (Sedum) geschikt.

bijenplanten

Sedum

Kruiden

Bloeiende kruiden zijn een weldaad als bijenplanten. Daarbij kunt u denken aan salie (Salvia officinalis), wilde marjolein (Origanum vulgare), echte marjolein, ofwel oregano (Oreganum marjorana), tijm (Thymus) en rozemarijn (Salvia rosmarinus).

tijm bloemen

Tijm

Bijenplanten zaaien

Er zijn ook heel veel bijenplanten die zeer geschikt zijn om te zaaien. Het enkelbloemige afrikaantje is bijvoorbeeld een prima voedselbron voor de bij en allerlei andere insecten. Kies voor bloemen die gemakkelijk kiemen en lang in bloei staan, zoals Phacelia, boekweit, witte mosterd, koriander, alexandrijnse klaver, inkarnaatklaver, goudsbloem, karwij, bladrammenas, korenbloem, komijn, dille, wilde malve, venkel en bernagie. Let op dat het zaad niet is gecoat met neonicotinoiden. Dat gebeurt namelijk regelmatig en is zeer schadelijk voor bijen en andere insecten. In een eerder artikel vertellen we meer over het zaaien van bloemen voor bijen en vlinders in de tuin.

Phacelia

Phacelia

Inheemse planten

Inheemse planten zijn onmisbaar voor de biodiversiteit in ons land. Verschillende tuincentra en (gespecialiseerde) kwekerijen bieden ze ook voor in de tuin aan. Dit soort planten zijn ideaal, aangezien ze vaak samenwerken met insecten. Een bijkomend voordeel is dat ze vaak al goed bestand zijn tegen ons klimaat, met vorstperiodes in de winter en veel of juist weinig water. In een eerder artikel zetten we een 11-tal mooie en nuttige opties op een rij.

Gewone margriet

Gewone margriet

(Bron: Gardeners World, Kwekerij Bastin, Bijenstichting, Velt, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord