bijen

Bloemen in de berm helpen bijen overleven

Het gaat in ons land bijzonder slecht met de bij. Gelukkig zijn er verschillende projecten in het leven geroepen om de bij te helpen, waaronder het Honey Highway-initiatief van imker Deborah Post.

Met uitsterven bedreigd

In het weekend van 21 en 22 april 2018 vindt de eerste editie van de Nationale Bijentelling plaats. Het idee is om gedurende een half uur het aantal bijen te tellen die u ziet. Zo willen onderzoekers in kaart brengen welke bijen zich het vaakst laten zien, want het gaat niet goed met de bij. Ruim de helft van alle 360 Nederlandse bijensoorten wordt bedreigd en dat is slecht nieuws voor de voedselproductie. 75 procent van de gewassen groeit pas na bestuiving van een bij.

Landbouw

Hoe het komt dat het zo slecht gaat met de bij? Dat heeft alles te maken in inrichting van de landbouwgebieden in Nederland. “Er zijn helemaal geen strookjes meer met wilde inheemse planten, bosjes hout en randen langs sloten. Dat zijn de plekken waar bijen leven”, zegt Sanne Copijn van The Bee Foundation hierover tegen RTV Utrecht.

Honey Highway

Niet alleen hun leefgebied is voor een groot deel verdwenen, ook voedsel is lastig te vinden. Bijen leven van de nectar en stuifmeel van bloemen, maar er zijn gewoonweg niet genoeg bloemen om alle bijen in leven te houden. Dat moet veranderen, vindt imker Deborah Post. Daarom ontwikkelt zij een aantal jaar geleden het zogenoemde Honey Highway-bloemenzaad dat zij in samenwerking met Rijkswaterstaat en de Gemeente Midden-Delftland zaait in de berm van snelweg A4. Een stukje land vol met bloemen is het gevolg. Inmiddels is het project zo succesvol gebleken dat er langs veel meer wegen in Nederland verschillende soorten bloemen bloeien waar bijen nectar en stuifmeel uit kunnen halen.

 

Hallo Nederland besteedt op 18 april 2018 aandacht aan het Honey Highway-project. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: website Honey Highway, redactie hallo Nederland, archief)

Geef een reactie