honing

Voedingstip: honing

Honing op uw boterham of pannenkoek, in de thee, in een zelfgebakken cake of in de saladedressing. Wat kan er veel mee! Ook zijn er mensen die zeggen dat er allerlei kwalen mee bestreden kunnen worden. Maar is dat zo? En is het gezonder dan suiker?

Bijen halen nectar uit bloemen en planten. In hun maag wordt hier honing van gemaakt. Een deel van de honing is voor eigen consumptie. De rest wordt uitgebraakt en door jonge werkbijen van enzymen voorzien. Daardoor verandert de nectar na een paar dagen in honing die voor mensen geschikt is.

Verschil in soorten

De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems. Maar soms wordt uit één soort plant veel honing gemaakt. Dan ontstaat er bijvoorbeeld lindehoning, acaciahoning, lavendelhoning, rozenhoning, klaverhoning, heidehoning, koolzaadhoning, rozemarijnhoning, tijmhoning of kastanjehoning.

Is het gezond?

Feitelijk is honing een vorm van suiker. In uw lichaam worden alle soorten suikers op dezelfde manier afgebroken en verteerd. Wel bevat honing iets meer water dan kristalsuiker. Ook zitten er per 100 gram iets minder calorieën in.

Daarnaast bevat honing een kleine hoeveelheid sporenelementen, mineralen, vitaminen en eiwit. Dit is alleen zo weinig dat het niet bijdraagt aan een gezonde voeding.

U kunt honing beter niet aan kinderen onder de 1 jaar geven. Het kan een bacterie bevatten waar baby’s nog niet goed tegen kunnen.

Natuurproduct

Doordat het door bijen gemaakt wordt, denken sommige mensen dat het beter is dan suiker. Het is tenslotte natuurlijk. Maar suiker komt ook uit de natuur, het komt bijvoorbeeld van suikerbieten en suikerriet. Kortom: honing is en blijft suiker, dus u kunt er beter niet te veel van eten.

Honing eten bij keelklachten

Al eeuwenlang wordt honing gebruikt als middel tegen keelklachten. Maar werkt het ook? De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft geen claim over het eten van honing op de gezondheid goedgekeurd; wetenschappelijk is er geen bewijs gevonden.

Bewaren

Honing bederft niet snel vanwege de hoge hoeveelheid suikers. Het beste is afgesloten bewaren, op een donkere, koele plek, maar niet te koud. Als het te koud wordt, kan de honing stollen. Dat is geen probleem: een paar seconden in de magnetron en het is weer vloeibaar. U kunt gekristalliseerde honing gewoon eten. Het ziet er minder smakelijk uit, maar is het nog steeds veilig om te eten.

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie

Reacties (3)

    RABE says:

    Honing desinfecteert, dus helpt het bij keelontsteking.

    Weetbeter says:

    Honing mag absoluut niet verwarmd worden in de magnetron. Alle aanwezige voedingstoffen verdwijnen dan helemaal. Verwarmen tot maximaal 40 graden in een pannetje water of in een oven die op die temperatuur kan verwarmen is de beste manier.

    Gerard de imker says:

    Belangrijk is het wel om honing van de imker te kopen. Buitenlandse honing wordt veel mee gerotzooid. Ga dus op zoek naar een imker bij jouw in het dorp. Als je deze echt niet kan vinden, kan je ook nog naar de honing webshop gaan. Daar verkopen ze honingproducten uit hun eigen imkerij.

    Maar ga bij het aanschaffen van echte honing dus wel voor kwaliteit!