Dahlia's

Dahlia’s planten, verzorgen en overwinteren

In het voorjaar dahlia’s planten betekent een prachtige bloemenzee in de loop van de zomer tot in de herfst. We gaan in dit artikel in op de plantmethodes, de verzorging en het overwinteren van de dahliaknollen.

Wanneer planten?

Het is riskant om dahliaknollen te vroeg in het voorjaar te planten. Bij warme dagen komt het loof dan al vrij snel boven de grond en als er dan nog flinke nachtvorst optreedt, dan vriest het jonge blad dood. De knol zal dat over het algemeen overleven, maar de plant moet dan wel weer opnieuw beginnen. Wacht daarom liever tot eind april. Het meeste loof komt dan pas rond de IJsheiligen (12, 13, 14 mei) boven de grond en daarna is de kans op nachtvorst vrijwel verwaarloosbaar.

Een 2e mogelijkheid is om de knollen vanaf half maart in potten te planten. Beschikt u over een kas, kweek ze daar dan verder in op. Of zet ze in een lichte garage of zolder met een temperatuur van rond de 10 graden. Anders kunt u de potten ook nog buiten plaatsen, maar wanneer er nachtvorst wordt voorspeld moeten ze dan tijdelijk naar binnen. Of u kunt ze beschermen met vliesdoek, als het om zeer lichte nachtvorst gaat. Na de IJsheiligen kunt u ze op hun uiteindelijke plek uitplanten. In potten voorgetrokken dahlia’s bloeien al snel een maand eerder.

voortrekken

Een 3e mogelijkheid is om na de IJsheiligen bij het tuincentrum of een kweker dahliaplanten te kopen en deze in potten of de volle grond zelf verder op te kweken.

Waar planten?

Kies een zonnige plek uit, waar de groeiende dahlia’s de ruimte hebben en er voldoende zonlicht is om mooie bloemen te vormen. Het plantgat moet zo diep zijn, dat u de knol met een paar centimeter grond kunt bedekken. Hoge soorten moeten zo’n 50 á 60 centimeter uit elkaar gepland worden. Lagere soorten 25 á 30 centimeter. Dahlia’s zijn niet kieskeurig en groeien in alle voedzame grondsoorten. Wel houden ze ervan dat de bodem goed doorlatend, maar niet te droog is.

zomerbollen
Lees ook: 10 bijzondere zomerbollen om in de lente te planten

Dahlia’s verzorgen

Dahlia’s hebben veel water en voedsel nodig, om hun uitbundige bloei te garanderen. Houd de bodem daarom steeds licht vochtig en houd dit zeker op warme dagen in de gaten. Bij te weinig water vertraagt de groei, worden er weinig bloemen gevormd en verkleurt het blad uiteindelijk geel. Zorg ervoor dat ze meteen een goede start hebben in voedzame grond en mest afhankelijk van de mestsoort nog 1 tot verschillende keren tijdens hun groeiseizoen. Een organische meststof in korrelvorm is bijvoorbeeld handig, aangezien die meerdere weken achtereen voedt.

dahlia's

De hogere soorten hebben wat steun nodig bij het groeien. Plaats daarvoor een kant-en-klare plantensteun of maak er zelf 1 met (bamboe)stokken. Door de planten boven 3 of 4 bladeren te toppen vertakken ze meer en krijgt u mooie, volle planten, met veel bloemen. Knip ook zeker regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Er worden dan steeds nieuwe knoppen gevormd, wat de bloeitijd verlengt. Ook ziet de plant er daardoor verzorgder uit. Ook wanneer u bloeiende bloemen uit de plant knipt, om er binnen van te genieten, worden er steeds weer nieuwe bloemen gevormd.

Dahlia’s overhouden

Dahlia’s zijn afkomstig uit Mexico en niet winterhard. Wat betekent dat u de knollen voor de winter weer uit de grond moet halen. Doe dat nadat er 1 of 2 keer nachtvorst geweest is. De sapstroom stopt dan en de knol haalt de voeding uit de stengels. Ook is er minder risico op schimmelvorming en rotten. Graaf de plant uit en knip het blad van de plant af, tot zo’n 7 centimeter boven de knol. Schud de wortels uit en spoel ze eventueel schoon.

dahlia's

Laat de knollen vervolgens enkele dagen drogen, bijvoorbeeld op een krant en laat ze in een kratje in een droge en vorstvrije ruimte overwinteren. Die ruimte mag donker zijn. De knollen mogen niet te nat staan, maar ook zeker niet compleet indrogen. Dat laatste herkent u aan de rimpels, die dan op de knol ontstaan. Omdat de winters milder zijn geworden zijn er inmiddels ook soorten die de winter overleven als ze in de grond blijven, maar dat uitproberen blijft wel riskant. Dat laat de strenge vorstperiode in februari 2021 wel weer zien.

(Bron: Groei & Bloei, Nederlandse dahliavereniging, De Tuinen van Appeltern, Buitenleven, Tuinadvies, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie