winterbloeiers

11 winterbloeiers voor een vroege bloei in de tuin

Hartje winter kondigen de eerste bloeiers van het jaar alweer een stukje lente aan. Door er enkele of meerdere van in uw tuin te plaatsen, heeft u ook gedurende de winter een levendig plaatje in uw tuin. De vroege insecten zullen u er dankbaar voor zijn. Wij geven hieronder voorbeelden van winterbloeiers die in aanmerking komen.

Toverhazelaar: Hamamelis

Aan het einde van het jaar zwellen de bloemknoppen van de toverhazelaar op, om dan, of meteen met de start van het nieuwe jaar open te barsten. Waarna de op franje lijkende trosjes bloemen tevoorschijn komen. Ze zijn er in de tinten geel tot rood en er zijn ook soorten die wat later tot bloei komen, in februari of maart. Dus u kunt een soort voor het gewenste moment kiezen.

winterbloeiers

Kerstroos: Helleborus

Naast de Helleborus niger, die rondom de kerst al in bloei komt, zijn er nog vele andere Helleborus-soorten, die verspreid over de winter tot bloei komen. Helleborus orientalis is een prachtige variant, die vanaf februari bloeit. Hij is in verschillende tinten verkrijgbaar.

winterbloeiers

Sierkers: Prunus ‘Autumnalis Rosea’

De prunus groeit met de jaren uit tot een flinke boom, dus daar moet u wel rekening mee houden als u hem in uw tuin plant. Maar dan heeft u ook wel een zeer lang bloeiende winterbloeier. Vanaf november verschijnen de eerste bloempjes en de bloei houdt aan tot in april. De zachtroze bloemen geuren ook nog eens licht.

winterbloeiers

Sneeuwbal: Viburnum

De sneeuwbal is een half groenblijvende struik, waarvan er soorten te koop zijn die een bescheiden hoogte bereiken en soorten die meters de lucht in gaan. Viburnum bodnantense (links op de foto) bloeit vanaf december, met kleine trosjes roze kleurige bloempjes. De frisse geur ervan op een winterse dag is niet te versmaden. Viburnum tinus (rechts op de foto) en Viburnum burkwoodii vormen vanaf maart halve witte bollen met bloempjes. Burkwooddii kan in oktober nogmaals in bloei komen.

winterbloeiers winterbloeiers

Mahoniestruik: Mahonia japonica

Een struik met een heerlijke geur is de Mahonia. Hij komt in de maanden december tot en met februari tot bloei, met gele bloemtrosjes. Hij behoudt zijn (gestekelde) blad en dat blad krijgt tijdens de wintermaanden vaak een warme rode kleur. Aan het eind van de winter/begin lente verschijnen er vervolgens blauwe bessen aan de plant.

winterbloeiers

Camelia: Camellia japonica

De wintergroene Camelia komt al vanaf februari in bloei, met prachtige grote bloemen, in de kleuren wit, crème, geel en rozetinten. Ze zijn er met enkele en dubbele bloemen. De teer ogende bloemen hebben wel iets weg van rozen en zou u misschien niet meteen in de winter verwachten. Zet de Camelia om vorstschade te voorkomen op een beschutte plek in de tuin.

winterbloeiers

Winterjasmijn: Jasminum nudiflorum

De winterjasmijn bloeit van december tot eind februari, of zelfs nog wat langer, met gele, geurende bloemen. De plant wordt vaak als klimmer of als bedekker van een schutting toegepast en als hij in bloei staat is hij daarmee een lust voor het oog. Het is een hele sterke plant, die zich niets aantrekt van eventuele vorst.

winterbloeiers

Papierstruik: Edgeworthia chrysantha

De Edgeworthia chrysantha vormt aan het einde van het jaar witte trosjes, die als zij zich in januari openen vrolijke gele bloempjes tevoorschijn toveren. Deze traag groeiende heester groeit breed bolvormig uit, tot een hoogte van ongeveer 1,5 meter. De variant Edgeworthia chrysantha Grandiflora is net wat beter winterhard. Daarnaast is een variant te koop met oranjekleurige bloemen.

winterbloeiers winterbloeiers

Vleesbes: Sarcococca

De vleesbes (ook wel zoete buxus genoemd) bloeit van januari tot en met maart met roomwitte, sterk geurende bloemen. Deze lage heester is bladhoudend, dus naast zijn bloemen heeft hij als meerwaarde dat hij in de winter ook nog een groene factor in uw tuin toevoegt. Hij wordt niet zo groot en is daarmee ook geschikt voor kleinere tuinen. Na de bloei verschijnen er zwarte bessen aan het struikje.

winterbloeiers winterbloeiers

Bloembollen

Verschillende soorten bloembollen komen al ver voordat het lente is tot bloei. Tot de allereerste behoren de sneeuwklokjes. Maar ook met sneeuwroem, winterrakoniet en krokussen bent u verzekerd van een zeer vroege bloei in uw tuin. Blauwe druifjes, sterhyacint en anemonen pakken het stokje vervolgens over.

winterbloeiers

Chinees klokje: Forsythia

Aan het einde van de winter vormt de uitbundige, geelgekleurde bloei van de Forsythia een optimale voorbode voor de lente. De struik komt begin maart tot bloei, als zijn takken nog kaal zijn. Hierdoor vallen de klokjesvormige bloemen extra op.

winterbloeiers

Lees ook: 11 herfstbloeiers die kleur brengen in de tuin.
11 terrasplanten voor een kleurrijke tuin en balkon.
En groentips van Krijn Spaan per maand.

Geef een reactie