wintergroenten

Tip 27: wintergroenten deel II

Hoewel de zomer maar net begonnen is, moeten we nu al aan onze wintergroenten denken. Allereerst koolgewassen als spruitkool, groene en rode kool, deze moeten hoognodig geplant worden en ik denk dat ervaren tuinders dit al gedaan hebben.

Alleen voor boerenkool is eind juli, begin augustus een betere tijd, omdat vroegrijpe struiken minder goed tegen vorst bestand zijn. Ook prei moet vroeg geplant worden, u kunt hiervan tot eind maart eten. De preimot en de preivlieg zijn de grote belagers van deze plant en het is dan ook verstandig om anti-insectengaas over de prei aan te brengen. Dit is wel veel werk, maar u wordt beloond met mooie prei.

Als u afrikaantjes in de buurt van de prei plant blijft de schade beperkt. Preiplanten regelmatig met brandnetelgier begieten voorkomt ook veel schade. Winterandijvie moet nu nog niet geplant worden, beter is om dit na half augustus te doen, want als ze erg rijp zijn kunnen ze niet tegen nachtvorst en bevriezen. Als er nog ruimte in de groentetuin is, kan er nu nog van alles geplant en gezaaid worden. Sla, andijvie en groenlof kunt u tot eind augustus planten. Zaaien van wintergroenten kan ook nog prima, zoals spinazie, raapstelen, wortelen, snijbiet, radijs, evenals rucula, zomerpostelein en tuinkers.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 28 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie