mulchen

Deze 6 voordelen heeft het mulchen van de tuin en hiermee kan het

Bij het mulchen van de tuin wordt de bodem afgedekt. Met een plantaardig of ander materiaal. Dit heeft verschillende voordelen. Onkruid wordt tegengegaan, de bodem wordt afhankelijk van het materiaal gevoed en slakken worden afgeschrikt. Ook blijft de bodem langer vochtig en is er dus minder water nodig.

De voordelen van mulchen op een rij

Bij het mulchen van de tuin wordt de grond afgedekt met een (lichtdicht) materiaal. Op deze manier kunt u afkomen van hardnekkig wortelonkruid. Zeker wanneer u er bijvoorbeeld karton of zwart plastic voor gebruikt. Met andere, natuurlijke materialen om mee te mulchen kan onkruid ook langere tijd tegengegaan worden. Ze hebben namelijk niet genoeg licht om te ontkiemen.

Wanneer u gebruik maakt van een voedselrijk materiaal, zoals wol, levert mulchen de bodem daarnaast voedsel op. Het is bovendien goed voor het bodemleven. Ook heeft de bodem dus minder vocht nodig, omdat dat beter vastgehouden wordt. Sommige plaagdieren, zoals slakken worden door een mulchlaag afgeschrikt. ’s Winters heeft het nog een extra voordeel, de grond blijft dan wat warmer, waar vorstgevoelige gewassen van profiteren. De 6 voordelen op een rij:

  • Gaat onkruid tegen
  • Voedt de bodem
  • Is goed voor het bodemleven
  • Houdt vocht vast
  • Schrikt ongedierte als slakken af
  • Beschermt tegen vorst
Onkruid
Lees ook: Onkruid in de tuin vergaat niet? Wel met deze methoden!

Wanneer mulchen?

Mulchen kunt u zowel in het voorjaar als in het najaar doen.

Materialen om mee te mulchen

Er zijn veel materialen om mee te mulchen. We zetten verschillende mogelijkheden op een rij:

  • Houtsnippers of boomschors zijn een goede keuze voor een siertuin, aangezien ze naast hun mulchende werking ook mooi staan. U kunt houtsnippers zelf ook maken, met snoeiafval. Zorg ervoor dat boomschors alleen op de bodem ligt en vermeng hem er niet mee. Wanneer schors in de bodem terecht komt, wordt er stikstof gebruikt om ze te verteren. Daardoor blijft er minder stikstof over voor de planten. Als het schors helemaal verteerd is, komt de stikstof overigens weer vrij.
  • Cacaodoppen staan mooi, zijn rijk aan voedingsstoffen en hebben als extra voordeel dat slakken en katten er een hekel aan hebben. Pas wel op met honden, want voor hen zijn de doppen giftig.
  • Perzikstenen staat mooi, maar zijn een duurdere optie. Ze houden de bodem vochtig en vrij van onkruid, maar voeden de bodem niet.
  • Siergrind helpt goed tegen onkruid en houdt de grond vochtig. Het houdt wel vrij veel warmte vast, wat zomers minder wenselijk is.
  • Plastic of karton helpt goed tegen wortelonkruid als zevenblad. Het moet wel ongeveer een jaar blijven liggen. Let er met plastic op dat het op den duur uit elkaar kan vallen en de deeltjes dan in de bodem terecht komen. In het geval van karton kunt u ook gewoon planten laten groeien. Bedek het karton daarvoor met een laagje grond en maak gaten op de plekken waar u de planten zet.
  • Wol is voedselrijk en slakken hebben er een hekel aan om overheen te gaan. Controleer wel regelmatig de onderkant van de wol, want daar verstoppen slakken zich dan weer wel graag.
  • Plantenresten zijn een goedkope manier van mulchen, omdat het uit uw eigen tuin afkomstig is. Let er wel op dat de resten geen zaden bevatten. Een klein nadeel is dat het wat rommelig oogt.
  • Ook grasmaaisel leent zich goed als mulchmateriaal. Gebruik er een dunne laag van, anders klontert het samen en gaat het stinken.
  • (Blad)compost, als het even kan van uw eigen composthoop, bezit alle voordelen die bij het mulchen komen kijken.
  • Stro is vooral in het geval van een groentebed een goede optie. Ook aardbeien varen er wel bij en de vruchten zijn tegelijk tegen rotten beschermd.
  • Champost blijft over na de champignonteelt. Het bevat onder andere mest en stro. Het is niet geschikt voor zuurminnende planten, maar des te meer voor kalkminnende planten.

mulchen

Hoe gaat het mulchen in zijn werk?

Om het mulchen extra doeltreffend te maken, kunt u de bodem van te voren voorbereiden. Verwijder onkruid en maak eventuele bulten of gaten vlak. Geef dan water, zodat de bodem meteen vocht kan vasthouden. Breng vervolgens, afhankelijk van het gebruikte materiaal, een laag van zo’n 5 tot 10 centimeter aan en zorg ervoor dat de bodem overal goed bedekt is. Minder dik zorgt ervoor dat onkruid er makkelijker doorheen komt, dikker zorgt ervoor dat tuinplanten minder makkelijk kunnen groeien. Gebruik uw handen of een hark om het materiaal gelijkmatig te verspreiden. Let op dat u geen planten bedelft of beschadigt. Sommige natuurlijke materialen vergaan na verloop van tijd en dan moet u het proces herhalen.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief, De Tuinen van Appeltern, Groei & Bloei, Gardeners World Magazine, Welkoop, wikiHow, MijnTuin.org. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Margrita says:

    Kan koffieprut ook gebruikt worden?

      MAX Vandaag says:

      Beste Margrita, bedankt voor uw reactie. Koffieprut kan inderdaad ook goed voor de tuin gebruikt worden. Maar meer als bemesting. Om te mulchen is er erg veel van nodig anders en het is ook niet voor elke plantensoort geschikt. In dit artikel vertellen we daar meer over: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/gooi-koffiedik-niet-weg-hier-kunt-u-het-allemaal-voor-gebruiken/

    DinieB says:

    Kun je ook schelpengruis gebruiken?

      MAX Vandaag says:

      Beste DinieB, bedankt voor uw reactie. Dat hangt van de beplanting af. Voor planten die van een zure bodem houden, zoals Rhododendron, hortensia en pieris is het minder geschikt, vanwege de kalk die erbij vrij komt. Verder heeft het wel een onkruidwerende werking en houdt het vocht vast. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag