Begonia eliatior

Begonia elatior

Niet alleen in de tuin is de Begonia een dankbare bloeier, in huis zorgt de veel verkochte Begonia elatior wekenlang voor bloemenpracht.

Standplaats

De begonia komt van oorsprong uit een tropische en subtropische omgeving. In huis heeft hij graag een lichte plaats, maar liever geen felle zon. Grote wisselingen in temperatuur of op de tocht staan heeft de Begonia een hekel aan. Probeer de omstandigheden voor zover mogelijk dus enigszins gelijkmatig te houden.

Begonia eliatiorbegonia_rood_shutterstock

Water geven

De Begiona elatior verbruikt behoorlijk wat vocht en mag niet droog komen te staan. Houd de potkluit dus steeds licht vochtig, maar voorkom dat er een laag water in de pot blijft staan, want dat is weer teveel van het goede en de wortels zullen dan rotten. Tijdens de winter heeft de plant minder water nodig en zult u merken dat u dan minder frequent water hoeft te geven om de kluit licht vochtig te houden.

Tijdens de bloeiperiode verbruikt de plant naast water ook veel energie. Vul dit aan door om de week voedsel voor bloeiende kamerplanten te geven tijdens het gieten.

Als de plant in bloei staat kunt u beter niet sproeien, aangezien de bloemen dan kunnen gaan smetten. Ook loopt u het risico dat er schimmel op het blad ontstaat. Buiten het bloeiseizoen hoeft u alleen te sproeien als de luchtvochtigheid erg laag is.

begonia_meerkleurig_shutterstock

Bloei

De Begonia elatior bloeit in de kleuren rood, wit, roze, zalm, oranje en geel. En dat in een enkelbloemige, halfgevuldbloemige en gevuldbloemige versie. Als u de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert, verlengt u de bloeitijd, want de plant zal dan steeds nieuwe bloemen blijven aanmaken. Als u de Begonia in de meer donkere maanden koopt, let er dan op dat er al flink wat van de knoppen open zijn. Anders loopt u het risico dat de knoppen niet zullen openen of zelfs van de plant vallen. Let daarnaast op dat u deze plant niet te dicht in de buurt van rijp fruit zet. Het ethyleengas dat uit dit fruit vrij komt zorgt voor knopval bij de Begonia.

Begonia eliatior

Bladbegonia

Er is ook een mooie bladbegonia voor de huiskamer, de Begonia Rex. De verzorging komt grotendeels overeen met die van de Begonia elatior, de Rex heeft alleen net wat minder water nodig.

begonia eliator

Geef een reactie