Mandevilla

Mandevilla

De fleurige Mandevilla is een plant die maandenlang achtereen hartstochtelijk bloeit. De combinatie van de bloemen met het intens glanzende groene blad maakt het een heerlijke plant voor de huiskamer. En in de zomermaanden ook voor het terras. Deze bloeier gaat al even mee en was voorheen bekend onder de naam Dipladenia.

Flinke groeier

De mandivilla kan als hangplant gehouden worden, maar leent zich ook prima als klimplant. Het is een flinke groeier, dus hij heeft dan wel ondersteuning nodig. Nieuw is de compacte Mandevilla, die een flink stuk kleiner blijft en geen ondersteuning nodig heeft.

Standplaats

Van oorsprong komt de Mandevilla uit Midden- en Zuid-Amerika en hij is daar tropische omstandigheden gewend. Plaats hem dan ook in een warm vertrek, op een zonnige plek. Hij kan met minder licht af, maar zal dan minder bloemen geven. Zomers is het ook een zeer geschikte terrasplant, maar plaats hem op z’n vroegst na de ijsheiligen (15 mei) buiten, want koude nachten doen hem geen goed en vorst kan hij zeker niet hebben. Plaats hem buiten in de halfschaduw, dus niet de gehele dag in de volle zon.

mandevilla

Water geven

Zomers zult u merken dat u de Mandevilla vrijwel dagelijks water moet geven, als hij op een zonnige plek staat. Let hierbij op dat de kluit niet te nat blijft, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Richting de herfst en tijdens de winter heeft hij minder water nodig. Bouw de watergift af tot ongeveer één gietbeurt per week. In het groeiseizoen kunt u hem wekelijks plantenvoeding voor bloeiende planten geven.

Als de lucht ’s winters droog is in de woonkamer, stelt hij een wekelijkse sproeibeurt op prijs.

Bloei

De Mandevilla groeit op de takken die hij hetzelfde jaar heeft gemaakt. De hele zomer volgen witte, roze of rode trompetvormige bloemen elkaar op en dit houdt hij tot ver in het najaar vol. Direct na de bloei kunt u de plant desgewenst terugsnoeien.

mandevilla

Overwinteren

Als de plant buiten staat en de nachten kouder worden moet de Mandevilla naar binnen voor de overwintering. Als u hem in de warme woonkamer plaatst heeft hij meer water nodig dan als hij in een vertrek staat die koeler is. Als de luchtvochtigheid in de woonkamer laag is, dan kunt u hem wekelijks sproeien. Als u hem in een kouder vertrek overwintert, zorg er dan wel voor dat de temperatuur niet onder de 10 graden komt. ’s Nachts mag dat eventueel nog een paar graden koeler zijn, maar in elk geval niet kouder dan 5 graden. Zorg er ook voor dat de plant niet op de tocht staat of in de buurt van een geopend raam.

Het sap van de plant is giftig.

Geef een reactie