potgerbera

Gerbera: potgerbera

Een vrolijk bosje bloemen waar u extra lang van kunt genieten. Een potgerbera bloeit wekenlang achter elkaar en als u hem goed verzorgt zal deze kamerplant opnieuw gaan bloeien.

Standplaats

De Gerbera is afkomstig uit tropische streken in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Ze kunnen behoorlijk wat zon hebben, maar als zij mogen kiezen hebben zij liever niet de hele dag volle zon. Zorg dus voor een lichte standplaats, maar zonder direct zonlicht. Na de ijsheiligen (half) mei kunt u de plant ook een plek op het terras of balkon geven, als de gemiddelde temperatuur boven de 10 graden uit komt. Ook voor buiten geldt dat halfschaduw het meest geschikt is. Potgerbera’s zijn niet winterhard, dus haal ze weer naar binnen als de dagen in het najaar kouder gaan worden. Het beste gedijen deze planten als de temperatuur niet onder de 18 graden zakt.

gerbera

Water geven

De potgerbera houdt van veel vocht en de kluit mag niet uitdrogen. Geef dus regelmatig water, zodat de kluit licht vochtig blijft. Als het warm en zonnig is kan dit soms wel elke dag nodig zijn. Let wel op dat er geen laag water in de pot blijft staan, want daar kunnen de wortels dan weer absoluut niet tegen. Probeer tijdens het gieten aan de rand van de pot te blijven, zodat de bladeren niet geraakt worden en giet in elk geval niet in het hart van de plant.

 

Tijdens de bloeiperiode hebben potgerbera’s wat extra ondersteuning in de vorm van mest nodig. Geef om de week plantenvoeding voor bloeiende planten bij het gieten, maar niet teveel, want dan zullen de bladeren geel worden.

potgerbarapotgerbera

Bloei

Net zoals het geval is bij de Gerbera snijbloemen, zijn ook potgerbera’s er tegenwoordig in vele verschillende kleuren te krijgen. Van pasteltinten tot echte knalkleuren. De planten bloeien rijk en blijven dit langere tijd doen, als u steeds de uitgebloeide bloemen verwijdert. Er zullen dan steeds weer nieuwe knoppen aangemaakt worden en de planten zullen minimaal 4 weken in bloei staan.

potgerbera

Geef een reactie