Waarom niezen we? Dit zijn 7 mogelijke oorzaken

Een kriebel in de neus, gevolgd door een harde ‘hatsjoe’: we herkennen het allemaal wel. Maar waarom u niest, kan verschillende oorzaken hebben. Wij hebben er een aantal op een rij gezet.

Reflex

Meestal moeten mensen niezen omdat het slijmvlies geïrriteerd is geraakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er een stofje in uw neus terecht komt. Dit stofje moet ook weer uit de neus, dus moet u niezen. Dit is een reflex van uw lichaam. In sommige gevallen is 1 keer niezen niet voldoende om de irriterende factor uit uw neus te blazen. Hierdoor niezen sommige mensen meerdere keren.

Huisstofmijt

Als u veel moet niezen wanneer u binnen bent, kan het zijn dat u last heeft van een huisstofmijtallergie. U bent dan allergisch voor de huisstofmijt zelf of de uitwerpselen van huisstofmijten. Deze kleine beestjes kunt u niet zien met het blote oog. Ze wonen vaak in matrassen, kussens, gordijnen en tapijten. Een allergie voor de huisstofmijt kan zorgen voor jeukende ogen, benauwdheid, een verstopte neus en natuurlijk veel niezen.

Beddengoed

Uw beddengoed kan ook de oorzaak van uw niesbuien zijn. Vaak nestelen stof en huidschilfers zich aan uw lakens. Dit zijn ook triggers die mensen laten niezen. Als u dan bijvoorbeeld uw bed in de ochtend opmaakt, vliegen de stofdeeltjes en huidschilfers rond in de kamer. Om dit te voorkomen is het daarom aan te raden om minstens 1 keer per week uw beddengoed te wassen.

Huisplanten en -bloemen

Heeft u last van hooikoorts? Dan kan het heel goed dat u ook allergisch bent voor andere planten of bloemen. Volgens Women’s Health heeft bijna 80 procent van de mensen met hooikoorts namelijk ook een andere allergie voor planten of bloemen. Margriet benoemt een paar soorten die u beter kunt vermijden als u hier last van heeft. Zo zijn een ficus, palmlelies, madeliefjes en zonnebloemen niet ideaal voor mensen met hooikoorts. Tulpen, vetplanten, cactussen en nepplanten daarentegen zijn wel geschikt.

Alcoholische dranken

Ook alcohol kan ervoor zorgen dat u moet niezen. Alcohol verwijdt namelijk uw bloedvaten, waardoor uw holtes nog meer verstopt kunnen raken. Rode wijn en bier bevatten tevens veel histamine, wat ook niesaanvallen en loopneuzen kan veroorzaken. Gin en vodka hebben daarentegen een laag histaminegehalte.

Neusspray

Als u neusspray gebruikt met het stofje ‘xylometazoline’, is het belangrijk dat u hier op tijd weer mee stopt. Bij langer gebruikt vergroot u namelijk de kans op het terugkomen van de zwelling van het slijmvlies.

loopneus
Lees ook: Last van een loopneus? Hier kan het door komen en zo komt u ervanaf

Licht

Sommige mensen moeten niezen wanneer ze in het licht kijken. Hoewel er geen stofjes in de neus terechtkomen wanneer u in het licht kijkt, is het toch vaak een veelvoorkomende trigger. Volgens Quest kan dit  liggen aan een hersenzenuw die hierop reageert. Verder is er nog niet veel bekend over hoe licht en niezen verbonden zijn.

Douchen

Na het douchen kunnen er stuifmeeldeeltjes op uw huid of haar gaan zitten. Wanneer deze loslaten en in uw neus terechtkomen, kunt u ook last krijgen van niezen.

verkoudheid
Lees ook: Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

Andere oorzaken

Naast de bovengenoemde oorzaken zijn er nog veel meer oorzaken van niezen. Bij een verkoudheid wordt het neusslijmvlies bijvoorbeeld gevoeliger door de virusinfectie. Hierdoor niest u als u verkouden bent. Ook het ruiken van peper of bepaalde geuren kan ervoor zorgen dat mensen moeten niezen.

(Bron: BovenIJ Ziekenhuis Amsterdam, Margriet, Quest, Libelle. Foto: Shutterstock.)

Geef een reactie

Reactie

    Alma says:

    Niet vermeld wordt dat je ook kunt gaan niezen als je keel kriebelt.