verkoudheid

Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

De symptomen van griep en verkoudheid zijn overeenkomstig. Daardoor is het soms lastig is om te bepalen of u griep óf een heftige verkoudheid heeft. Toch zijn er duidelijke verschillen. 

Overeenkomsten

Zowel griep als verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Griep wordt veroorzaakt door het influenza A of B-virus en verkoudheid door een verscheidenheid aan virussen. Dat is de 1e overeenkomst. Daarnaast hebben de holtes in het hoofd het vaak zwaar te verduren tijdens een griep of verkoudheid. De keel,-neus- en bijholten raken ontstoken, wat flink pijn kan doen. Ook hebben mensen met een griep of verkoudheid vaak hoofdpijn en moeten zij veel hoesten.

Verschillen

Tot zover enkele overeenkomsten. Verder met de verschillen, want die zijn er ook. Het grote verschil tussen een verkoudheid en griep is dat mensen met griep last krijgen van plotseling opkomende koude rillingen en koorts. Mensen met een fikse verkoudheid hebben hier vaak nauwelijks tot geen last van.

Ook hebben mensen met griep meestal spierpijn. Dit komt doordat de witte bloedcellen in het lichaam tegen het griepvirus in opstand komen en daardoor de pijnreceptoren in de spieren activeren.

De reactie van de neus op griep of verkoudheid is ook anders. Bij verkoudheid staan de neussymptomen vaak op de voorgrond en raken de slijmvliezen in de neus,-keel- en bijholten ontstoken. Daardoor wordt er extra slijm aangemaakt en ontstaat een snotneus. Mensen met griep hebben vaak geen last van een snotneus. Ook is oorpijn een typisch verkoudheidsverschijnsel, net als heesheid en veel niezen.

Verschillen in behandeling

De behandelmethode verschilt ook. De complicaties bij echte griep kunnen erg serieus zijn, waardoor het in sommige gevallen handig is om een arts te raadplegen. Mensen van boven de 60 met griep wordt altijd geadviseerd om een arts te raadplegen, net als mensen die lijden aan een andere ziekte en griep krijgen. Grieppatiënten met een suf gevoel, benauwdheid of die heel weinig drinken en plassen moeten ook een arts raadplegen.

Enkele complicaties bij griep zijn een longontsteking, maar ook hartproblemen en ontregeling van diabetes kan het gevolg zijn van influenza.

Medicijnen?

Valt u niet binnen de genoemde categorieën? Dan doet u er goed aan in het geval van griep en verkoudheid veel water of thee te drinken en paracetamol te slikken. Vooral voor mensen met griep is het verstandig om paracetamol te nemen. De juiste dosering wordt aangegeven op het doosje van dit medicament. Omdat zowel griep als verkoudheid veroorzaakt wordt door een virus, is er geen medicijn dat de ziektes sneller geneest.

Verschil met corona

Naast griep en verkoudheid kan ook het coronavirus voor de beschreven klachten zorgen, waardoor het erg lastig kan zijn om zelf vast te stellen of de griepachtige klachten komen door het influenzavirus, een verkoudheidsvirus of het coronavirus. Iets waar mensen die corona hebben vaker last van hebben dan mensen met verkoudheid of griep, is reukverlies. Ook benauwdheid komt vaker voor bij corona. Spierpijn, een typisch griepverschijnsel, hebben veel coronapatiënten dan weer niet.

(Bron: Thuisarts, archief, Quest, Ted van Essen. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Gerard1949 says:

  Toen ik de grieppriek kreeg van mijn werkgever in de jaren 80 werd ik er ziek van.
  Mijn vader zelfs doodziek.
  Sindsdien neem ik de griepprik niet meer.
  Nu wordt de griepprik mij aangeboden, omdat ik in de risicogroep zit.
  Leeftijd en diabetes.
  Haal hem niet, en heb al jarenlang geen griep meer gehad.
  Mijn huishoudelijke hulp en wordt wel verplicht deze te nemen.
  Zij komt dan ook bij kwestbare ouderen.
  Ook de ondersteung krijgt de griepprik.
  Binnenkort zal ik wel weer de oproep krijgen.

  Geava says:

  Waarom wordt ons steeds niet verteld wat de volledige inhoud van de griepprik is??? Er zitten ook schadelijke gifstoffen in!
  Het volgende en meer vond ik op internet:
  In een griepprik zitten de volgende gifstoffen:
  Ethyleen glycol
  Dit is bekend in de volksmond als ‘antivries’… Een chemische stof die we gebruiken als koelvloeistof in de radiator van uw auto of motorfiets. Bekend is dat 30 milliliter al dodelijk is, het is dus een zeer giftige stof.

  Phenol
  Bekend desinfecteringsmiddel..

  Formaldehyde
  Kankerverwekkende stof. Een bizarre stof die zijn weg vindt in de cocktail van een vaccin. Formaldehyde is bekend in het gebruik om dode mensen of dieren te conserveren, door het zg. ‘sterk water’. Wat doet dit in een vaccin en wat heeft dit in hemelsnaam te maken met het voorkomen van een griep? Onderzoek naar de werking van formaldehyde hebben aangetoond dat het een kankerverwekkende stof is..

  Aluminium
  Giftige stof in deeltjes die je hersencellen aantasten. Afhankelijk van de hoeveelheid die we binnen krijgen, kan aluminium kanker aan long, borst en blaas veroorzaken en is er een relatie met Alzheimer.

  Neomycin & Streptomycin
  Anti-biotisch en geeft allergische reacties.

  MF59,AS04
  (= squaleen) In verband gebracht met auto-immuunziekten, MS,Lupus, veroorzaker van het Golfoorlogsyndroom

  Thimerosal
  Deze stof bestaat voor ongeveer 50% uit kwik! Veroorzaakt hersenschade, autisme, Alzheimer, een giftige kwikverbinding dat voor neurologische en toxische schade zorgt en het immuunsysteem aantast. Een product dat hoofdzakelijk uit kwik bestaat, kwik is zo’n beetje de meest giftige stof voor de mens. Mensen die met kwik werken (dimethyl kwik) hebben speciale handschoenen aan die voorkomen dat er kwik op hun huid komt, een druppel op je huid is al genoeg om binnen een paar maanden te sterven.
  Een andere, zeer nare eigenschap van kwik is dat hoeveelheden die je niet doden zich ophopen in je hersenen en daar letterlijk je hersenweefsel wegvreten (HIER). Dit proces stopt ook niet, eenmaal in je hersenen blijft het kwik jaar in jaar uit zijn vernietigende werk doen. Wat doet dit in hemelsnaam in een vaccin?

  Alleen al in de Staat California tonen officiële cijfers aan dat 10 jaar geleden 1 op de 2000 kinderen aan Autisme leed, terwijl dat getal inmiddels ligt op 1 op de 165. Kinderen die door een vaccinatie Autistisch zijn geworden verslechteren met de jaren alleen maar, dit komt omdat het kwik zijn vernietigende werking in de hersenen blijft doen. (lees in dit verband het aritkel van Robert Kennedy jr. HIER)

  Polysorbaat
  Veroorzaakt onvruchtbaarheid

   maxwout says:

   En ja hoor daar hebben we weer een aanhanger van nepnieuws. Ik zal er maar even eentje uitlichten, formaldehyde. Formaldehyde wordt toegevoegd bij het produceren van het griepvaccin om er voor te zorgen dat het virus wordt gedood, daarom krijg je dus ook geen griep van de griepprik! Controleer ook even om welke vorm van kwik het gaat voordat je dat onzinverhaal van die samenzweringssites verspreid. Oh ja, water is ook gevaarlijk en giftig, zelfs water waar geen enkele van de stoffen in zit die je hierboven opnoemt. Zuurstof is ook giftig en dodelijk.