snot en slijm

Wat is het nut van slijm en snot in het lichaam?

Slijm en snot, heel fris is het misschien niet, maar toch zit ons lichaam er vol mee. Dit merkt u vooral wanneer u verkouden bent en veel moet snuiten. Maar waar zijn slijm en snot eigenlijk goed voor?  

Waarom al dat slijm?

De mond, neus, keel, longen, maag en darmen hebben vanbinnen allemaal een laagje slijmvlies. Deze laag bestaat uit cellen die beschermend werken en het weefsel eronder vochtig houden. Een andere functie van dit slijm is het opvangen van stof om dit vervolgens af te voeren. Dit zorgt ervoor dat het stof niet verder in het lichaam terechtkomt. Het slijmvlies in de neus heeft weer een andere functie, dit zorgt er namelijk voor uw dat de lucht die u inademt wordt bevochtigd. Dit slijm wordt pas snot genoemd vanaf het moment dat het uit de neus druppelt.

Niet alleen snot tijdens verkoudheid

Misschien merkt u het niet altijd, maar zelfs wanneer u niet verkouden bent produceert u elke dag ongeveer 1,5 liter snot. Het grootste deel hiervan verdwijnt via de keel in de maag, vandaar dat u dit vaak niet echt doorheeft. U snuit pas (veel) snot uit wanneer u er opeens meer van aanmaakt of wanneer het van consistentie verandert. Door oorzaken als een verkoudheid, allergie of contact met een irriterende stof, kan het slijm dikker worden en uit de neus gaan lopen.

Verschillende kleuren snot

Dit snot kan vervolgens weer verschillende kleuren hebben. Denk hierbij aan geel, groen, roodachtig en bruinig. Wanneer u verkouden bent is snot vaak groen van kleur. Dit komt doordat het immuunsysteem witte bloedcellen naar de luchtwegen stuurt en deze cellen bevatten een groenkleurig enzym, wat ervoor zorgt dat het snot dezelfde kleur krijgt. Een rode of bruine kleur ontstaat wanneer de neus droog of geïrriteerd is. Dit kan gebeuren door te veel wrijven, snuiten of peuteren. Hierdoor komt er soms wat bloed mee met het snot. Een beetje bloed in uw snot is overigens niets om uw druk over te maken mits dit niet te vaak gebeurt.

Andere functies van slijm en snot

De bovengenoemde functies van snot en slijm zijn overigens niet de enige nuttige functies van dit lichaamsslijm. Het bevat ook allerlei nuttige ingrediënten, zoals antilichamen en enzymen die bacteriën en virussen kunnen uitschakelen. Daarnaast zorgen eiwitten er ook voor dat het slijm dikker wordt, waardoor virussen en bacteriën zich er niet graag in nestelen. Snot en slijm is daarom misschien niet zo fris, maar wel erg nuttig.

(Bron: Gezondheidsnet.nl, WebMD, KNO)

Geef een reactie