huisstofmijt

Verkouden? Misschien is het een huisstofmijtallergie

De R zit weer in de maand en dat betekent dat veel mensen last krijgen van een verkoudheid. Maar is het wel altijd een verkoudheid die klachten als een loopneus, vermoeidheid en een prikkelhoest veroorzaakt? Het kan ook gaan om een huisstofmijtallergie, want de kans daarop is juist in de herfst extra groot.

Ideale seizoen

De herfst is door de hoge luchtvochtigheidsgraad het ideale seizoen voor de huisstofmijt. Dit kleine, spinachtige beestje leeft in huisstof en is met het blote oog nauwelijks te zien. Huisstofmijt voedt zich met huidschilfers en leeft graag in een vochtige omgeving. Matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, knuffels en beschimmelde muren zijn de favoriete plekken van de huisstofmijt. In een bed kunnen soms wel meer dan een miljoen van deze mijten zitten.

huisstofmijt

Een huisstofmijt is met het blote oog niet te zien.

Uitwerpselen veroorzaken allergie

Huisstofmijt houdt dus van vocht. In de herfst gaan deuren dicht en gaat de verwarming aan, ook wordt de lucht in huis vochtiger. Zo kan de huisstofmijt zich snel vermenigvuldigen. In de herfst zijn er meer huisstofmijten en die produceren samen ook meer uitwerpselen.

Het zijn die uitwerpselen die een huisstofmijtallergie veroorzaken. Kleine, uitgedroogde en onzichtbare deeltjes worden ingeademd omdat zij door heel het huis zweven. Vervolgens komen deze stofdeeltjes terecht in uw keelholte, mondholte, bronchiën en longen waar ze voor een allergische reactie kunnen zorgen. Als u allergisch bent voor huisstofmijt wordt u vaak wakker met een verstopte neus en droge keel, deze worden namelijk veroorzaakt door de uitwerpselen die u ’s nachts inademt.

Wat kunt u doen?

Huisstofmijt kan dus erg vervelend zijn, helaas kunt u de beestjes nooit helemaal uit uw huis verbannen. Maar er zijn wel manieren om ze te verminderen. Uw klachten kunnen al afnemen door de volgende tips.

 • Houd slaapkamers droog en koel.
 • Gebruik allergeendichte hoezen voor hoofdkussens en matrassen.
 • Was het beddengoed wekelijks op 60 graden.
 • Gebruik synthetisch beddengoed, geen dons.
 • Zet geen planten in de slaapkamer, deze zorgen voor extra stofvorming.
 • Was knuffels regelmatig op 60 graden
 • Zorg voor een goede ventilatie in huis
 • Droog uw was zoveel mogelijk buiten of gebruik een wasdroger met afvoer naar buiten.

Allergietest

Blijft u ondanks deze tips toch nog last houden van de klachten? Dan kunt u een allergietest aanvragen. Dan kan uw huisarts u, mocht u een allergie hebben, eventueel klacht verlichtende medicijnen voorschrijven.

(Bron: RTL nieuws)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Ans S says:

  Ik had jarenlang last van mijn luchtwegen in de herfst. Tot ik erachter kwam dat de chrysanten de veroorzakers waren. Later bleek ook dat gerbera’s me benauwd maken. Ook een grote boosdoener is de kerstster. Die komt er ook niet meer in.

   Harmke1935 says:

   Ook ik heb last van de. Luchtwegen en inderdaad de planten komen bij niet in huis en zeker de kerstster en de hyacint en niet te vergeten de primula ??trouwens bij Douglas als ik daar al moet zijn loop ik met een doekje voor en parfum gebruik ik niet allemaal mis voor mij dus kunst in huis ?

  oosterwijck says:

  Verkouden of allergie? Mijn inziens ontbreekt een derde keuze: lucht Verontreiniging!. … Iedereen is tegenwoordig verkouden en/of heeft last van allergie. Waarom niet gewoon de waarheid: Dat door de luchtverontreiniging, iedereen last van de luchtwegen heeft. Het antwoord ligt in het feit, dat de luchtverontreiniging elk jaar duizenden doden oplevert. Dat er miljoenen mensen, levenslang afhankelijk zijn van medicijnen. Dat miljoenen mensen beperkt zijn in hun functioneren, door de luchtverontreiniging. En dan spreek ik nog niet over bijkomende ziekten, zoals kanker en dergelijke. We kunnen wel een heel klein beestje (dat al miljoenen jaren onderdeel van de natuur is) de schuld geven, maar dat beestje (dat al miljoenen jaren bestaat) was vroeger geen probleem, dus is het ook nu niet. De schuldigen van al dit leed moeten we zoeken onder de machtshebbers, die alleen maar aan winst denken, aan geld denken. En niet aan Uw gezondheid en Uw welzijn.

  Ellimee says:

  Goede morgen,
  ik heb last van kriebel op mijn gezicht. net of er iets trekt. ik heb ook last(gehad) van de eikenprocessierups. Toen gebruikte ik een tape om dit weg te halen. Dit deed ik ook voor de kriebel in/op mijn gezicht, zit er een zwart piepklein beestje op en een wit streepje(poep?) Bij bloedonderzoek is dit geen allergie. Wat kan dit dan wel zijn?
  Bijkomend probleem ik heb al maanden last van kriebelhoest(bij vlagen ‘smiddags en ‘savonds)