huisstofmijten

Allergisch voor huisstofmijten? Op deze manieren beperkt u de overlast

Een allergie voor huisstofmijten kan veel vervelende klachten veroorzaken. Van een verstopte neus en veel niezen, tot jeukende ogen en een benauwd gevoel. Ze komen op heel veel plekken in huis voor en geven extra veel overlast wanneer de luchtvochtigheid hoog is. We geven tips om het ongemak zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

Huisstofmijten in huis

Huisstofmijten zijn minuscule, spinachtige diertjes, die in huisstof leven. Ze komen vooral voor in meubels met een stoffen bekleding, zoals banken. Daarnaast in gordijnen en tapijten. En helaas ook in matrassen en kussens. Ook een vochtige omgeving, zoals de badkamer, of een beschimmelde muur is geliefd. Ze eten huidschilfers van mensen en dieren. En niet het beestje zelf, maar zijn uitwerpselen zorgen voor problemen. Die zijn zo licht, dat ze opdwarrelen en zo ingeademd kunnen worden. Zo’n 5 tot 10 procent van de Nederlanders reageert daar met een allergische reactie op.

Gezondheidsklachten door huisstofmijten

Wie allergisch is voor huisstofmijten, kan klachten krijgen die lijken op een verkoudheid. Veel mensen hebben te maken met een verstopte neus, jeuk in de ogen en het ophoesten van slijm. Dat kan gepaard gaan met veel niezen, benauwd zijn en piepend ademen.

Bloedonderzoek

Uw huisarts kan middels bloedonderzoek bepalen of er in uw geval sprake is van een huisstofmijtallergie. In dat geval kan uw arts u eventueel medicijnen voorschrijven. Daarnaast kunt u met onderstaande tips de overlast zoveel mogelijk beperken.

Verlaag de luchtvochtigheid

Hoe hoger de luchtvochtigheid in huis, des te groter de overlast van huisstofmijten. Idealiter ligt de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Een constante binnentemperatuur tussen de 18 en 20 graden werkt hier aan mee. Ook ventileren brengt een te hoge luchtvochtigheid naar beneden. Daarvoor kunt u gebruik maken van ventilatieroosters, maar ook van een mechanisch ventilatiesysteem.

Daarnaast kunt u een aantal zaken aanpakken die veel extra vocht in huis brengen. Zoals douchen, koken en de was doen. In het geval van de was bereikt u veel winst als u die buiten laat drogen. Kan dit niet, kies dan voor een ruimte waar u kunt ventileren. Of sluit anders de deur van de betreffende kamer en open een raam in een nabijgelegen ruimte. Maakt u gebruik van een droger, zorg dan bij voorkeur voor een afvoer naar buiten of zet een raam open. En centrifugeer de was een keer extra nadat het wasprogramma voltooid is, zodat de was minder lang hoeft te drogen.

Door zo kort mogelijk te douchen, beperkt u de hoeveelheid vocht die daarbij vrijkomt. Maak de douche achteraf goed droog met een wisser.

Zet tijdens het koken, indien mogelijk, altijd de afzuigkap aan, vooral als u water kookt. En houd de deksels zo veel mogelijk op de pan.

Zet het interne ventilatiekanaal, indien mogelijk, op een hogere stand tijdens het douchen, wassen en koken.

In een eerder artikel geven we nog meer tips voor het verlagen van de luchtvochtigheid in huis.

Ventileren
Lees ook: Ventileren bij kou: tips voor een goede luchtkwaliteit bij zo min mogelijk warmteverlies

Luchten

Ventileren is iets wat 24 uur per dag moet gebeuren, het hele jaar door. Luchten is daarnaast een goede aanvulling om vochtige lucht snel kwijt te raken. Meestal is 10 tot 30 minuten luchten al voldoende. ’s Ochtends de slaapkamer luchten is bijvoorbeeld een goede manier om een teveel aan vocht in de slaapkamer kwijt te raken. Het beste is om meerdere keren per dag kort te luchten in plaats van 1 keer wat langer.

Constante temperatuur

Zoals hierboven al beschreven, wordt de lucht in huis droger, door gelijkmatig te verwarmen. Dit betekent niet dat u de verwarming hoog moet zetten, maar het is zeker niet aan te raden om de verwarming helemaal uit te laten. In een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte namelijk gestaag. Overdag 18 graden en ’s nachts 15 graden is volgens GGD Leefomgeving een goede temperatuur om vocht en schimmel te voorkomen. Droge lucht is daarnaast goedkoper om te verwarmen. Dit komt doordat vochtige lucht meer massa heeft en dat kost meer energie om te verwarmen.

Huisstofmijten in de slaapkamer beperken

Veel klachten ontstaan ’s nachts, tijdens het slapen. Dat kan te maken hebben met de omstandigheden in de slaapkamer. Daar kunt u verschillende dingen aan doen:

In plaats van het bed ’s ochtends na het slapen meteen op te maken, is het beter om de dekens of het dekbed terug te slaan. Zo kunnen transpiratievocht en warmte makkelijk weg.

Het beddengoed kunt u het beste eens per week wassen, bij voorkeur op een temperatuur van minimaal 60 graden. Temperaturen onder de 60 graden overleeft de huisstofmijt namelijk. In het geval van een kussensloop mag dat zelfs nog iets eerder vaker.

Ook het kussen zelf en de dekens of het dekbed moeten van tijd tot tijd gewassen worden.

Een matras kan veel huisstofmijten bevatten. Stofzuig hem daarom regelmatig en draai hem eens in de 2 à 3 maanden om. Is uw matras 10 jaar of ouder, dan kunt u die het beste vervangen. Het kan ook handig zijn om te werken met een topmatras. Zo’n matras heeft vaak een hoes die eraf kan en die dan in de was kan.

Heeft u het raam in de slaapkamer open staan om te luchten? Dan kunt u ook af en toe uw dekbed of dekens uit het raam hangen om op te frissen.

Er zijn speciale hoezen verkrijgbaar voor matrassen, dekbedden en kussens. Maar volgens Thuisarts.nl is het onzeker of dit helpt bij klachten door een allergie voor huisstofmijten.

Opruimen

Rommel en rondslingerend wasgoed trekt stof en daarmee huisstofmijten aan. Houd uw huis daarom goed stof- en rommelvrij.

stof
Lees ook: Stof in huis verwijderen en voorkomen, zo doet u dat effectief

Stofvrije oppervlakken

Stoffen meubelen trekken veel stof aan. Kies daarom bij voorkeur voor gladde meubels en vloeren. Die zijn makkelijker schoon te houden, door te dweilen of ze af te nemen met een vochtige doek. Stoffen meubels kunt u het beste maandelijks stofzuigen en gordijnen minstens jaarlijks wassen. In plaats van gordijnen zijn verticale lamellen een goede optie. Die kunt u eens per maand stofvrij maken met een vochtige doek. Kamerplanten kunnen ook een hoop stof vasthouden, dus zet die liever niet in de slaapkamer of maak ze regelmatig stofvrij. Kies in het geval van kasten bij voorkeur voor exemplaren met deuren, zodat u die dicht kunt houden en er minder stof in terechtkomt.

Filter in een stofzuiger

Om het huis stofvrij te houden, is regelmatig stofzuigen van groot belang. Een stofzuiger met een HEPA- of anti-allergiefilter zorgt er daarbij voor dat er tijdens het stofzuigen zo min mogelijk stof rond dwarrelt en achterblijft. Al plaatst Thuisarts.nl de kanttekening dat het onzeker is of dit daadwerkelijk helpt bij klachten door huisstofmijt. Is uw stofzuiger niet van een dergelijk filter voorzien of krijgt u veel last tijdens het stofzuigen? Laat dan, als het even mogelijk is, iemand stofzuigen zonder huisstofmijtallergie, op een moment dat u niet thuis bent. Neem een half uur na het stofzuigen gladde oppervlakken af met een vochtige doek.

(Bron: archief, Thuisarts, Longfonds, GGD Leefomgeving, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie