niezen

Waarom niezen we vaker dan 1 keer?

Hatsjoe, hatsjoe, hatsjoe. Als u moet niezen, is de kans groot dat u dit meerdere keren achter elkaar doet. Maar waarom doen we dat?

Irritatie in de neus

Allereerst: waarom niezen we eigenlijk? Dat komt doordat het slijmvlies in de neus geïrriteerd raakt. Denk aan een stofje of stuifmeel wat in uw neus terecht komt. Sommige mensen voelen de irritatie in de neus al aankomen als ze in een stoffige ruimte staan. De irritatie ontstaat dan door de stoffen die in de lucht hangen. Parfum of zonlicht is ook een trigger voor veel mensen.

Meerdere pogingen

Waarom niezen we dan vaker dan 1 keer? De irritatie gaat niet in alle gevallen meteen uit de neus. Dan zijn meerdere pogingen nodig om bijvoorbeeld het stofje wél uit de neus te krijgen. Zodra de irritatie weg is, stopt de nies ook. Tijdens een verkoudheid kunt u ook vaker niezen dan gewoonlijk. Hierbij maakt het verkoudheidsvirus uw neusslijmvlies overgevoelig.

Trigger door licht

Er zijn ook mensen die zonder irritatie in de neus kunnen niezen. Ze hoeven dan alleen maar naar het licht te kijken. Hoe dit komt, is volgens Quest nog steeds onbekend. Volgens het blad zijn er wel sterke aanwijzingen voor een genetische aanleg. Volgens een Chinees onderzoek uit 2019 heeft de drielingzenuw er wellicht iets mee te maken.

‘Morgen mooi weer’

Na 3 keer niezen zeggen we in Nederland vaak tegen elkaar: dan wordt het morgen mooi weer. Waarom we dit zeggen is niet helemaal duidelijk. Al kan het volgens Emma Kemp van Neerlandistiek komen doordat mensen met hooikoorts in het voorjaar vaker een geïrriteerde neus hebben en geluid produceren. Dat is een teken van mooi weer.

Hard niezen

Hoeveel geluid we produceren met een nies is ook nog persoonsgebonden. Het ligt onder andere aan uw longcapaciteit en de hoeveelheid lucht u vooraf heeft ingeademd. Hoe meer lucht u heeft ingeademd, hoe harder de nies. Quest schrijft op de website dat een nies gemiddeld zo’n 85 decibel produceert. Dat is net zo hard als het geluid van een voorbijrijdende vrachtwagen.

Hatsjoe

En waarom zeggen we eigenlijk hatsjoe als we niezen? Quest legt het op een leuke manier uit:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: Quest, Margriet, Weeronline. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord