hersenen

Blijf geestelijk fit, bekijk tips om de hersenen te trainen

Tot op late leeftijd geestelijk fit blijven, wie wil dat niet? Het is helaas zeker niet vanzelfsprekend. Door actief de hersenen te blijven trainen en regelmatig activiteiten te ondernemen die nieuw en uitdagend zijn bent u al een eind op de goede weg. Bekijk tips om uw hersenen vitaal te houden.

Minder routine om vitaal te blijven

Door regelmatig wat anders dan anders te doen zorgt u er voor dat de hersenen nieuwe verbindingen blijven maken. En dat is nou precies wat ervoor zorgt dat die flexibel blijven en weerbaarder voor bijvoorbeeld geheugenproblemen en dementie. Teveel routine in uw leven is vanzelfsprekend weinig stimulerend voor uw hersenen. Om de hersenen te trainen is er veel dat u zelf kunt doen:

 • Leer een nieuwe taal
  Heeft u een favoriet vakantieland? Waarom start u dan niet met een cursus om de taal uit dit land te leren? Zo daagt u de hersenen uit en als u het bijvoorbeeld niet thuis, maar klassikaal leert, dan komt u ook meteen in aanraking met nieuwe mensen. Mocht u op een laagdrempelige manier willen uitproberen of dit iets voor u is, dan kunt u starten met de gratis cursussen Italiaans, Spaans, Frans of Portugees die wij op onze website hebben.
 • Blijf u verdiepen in de wereld om u heen
  Door een abonnement op een krant te nemen of het nieuws dagelijks online te lezen blijft u op de hoogte van wat er allemaal om u heen gebeurt. Ook kan het u telkens weer nieuwe inzichten geven.
 • Leer een instrument bespelen
  U bent nooit te oud om te leren, dus waarom niet een nieuw instrument leren bespelen? U kunt bij iemand in de leer gaan, maar ook bijvoorbeeld uzelf het één en ander bijbrengen met behulp van boeken of online lessen. Uitproberen? Doe dan bijvoorbeeld eens onze cursus ukele bespelen.
 • Probeer nieuwe recepten uit
  Soms sluipt het er in dat telkens dezelfde gerechten gekookt worden. Maar de (wereld)keuken heeft zoveel lekkers te bieden. Ga eens op zoek naar nieuwe smaaksensaties en probeer vreemde ingrediënten uit. Dat vraagt ook meteen weer om andere kooktechnieken. Op onze receptenpagina staan zo al honderden gerechten klaar waaruit u kunt kiezen. Zoals die van Kook mee met MAX. Die zijn niet alleen smakelijk en verrassend, maar ook relatief gemakkelijk om te bereiden.
 • Ga erop uit
  Door regelmatig een andere omgeving op te zoeken leert u nieuwe plekken kennen en als u er bijvoorbeeld voor zover uw lichamelijke gesteldheid het toelaat gaat wandelen blijft u ook op andere manieren fit. In het artikel 12 redenen om regelmatig te wandelen leest u alles over de vele gezondheidsvoordelen van wandelen. Ook de voorpret is al leuk. Lees u van tevoren in als u bijvoorbeeld een leuke stad of mooi natuurgebied gaat ontdekken.
 • Lees u fit
  Door het lezen van een boek komt u in aanraking met nieuwe verhalen, of die nu fictief zijn of waargebeurd. Met bijvoorbeeld een abonnement op een bibliotheek kunt u steeds weer nieuwe boeken en verhalen blijven ontdekken. Of begin een boekenclub en wissel boeken met anderen uit. Veel lezen zorgt naast ontspanning voor een beter denkvermogen en er zijn aanwijzingen dat het langetermijngeheugen er ook door op vooruit gaat.
 • Speel spelletjes
  Door zelf of met anderen vaker een spelletje te spelen traint u uw hersenen intensief. Op onze website vindt u dagelijks een nieuwe woordzoeker en sudoko, maar u kunt bijvoorbeeld ook meedoen tijdens de uitzendingen van MAX Geheugentrainer of Met het Mes op Tafel. Liever online meedoen? Dan kunt u ook de app van de geheugentrainer downloaden.

Wel of niet doorwerken?

Tegenwoordig betekent het bereiken van de 65-jarige leeftijd niet langer meer dat we op dat moment met pensioen gaan. Langer doorwerken houdt de hersenen zeker fit, maar leven we er ook langer door? Daarover hebben we al eens het artikel Langer werken, langer leven? geschreven. En lukt het fysiek eigenlijk wel, dat langere doorwerken? Daarover hebben wij het artikel Doorwerken tot 67 jaar vraagt om goede voorbereiding geschreven.

Meer cursussen

Meer nieuwe dingen leren? Bij onze cursussen vindt u nog veel meer leuke en uitdagende zaken die u kunt leren, op bijvoorbeeld het gebied van koken, tuinieren en klussen.

(Bron: Hersenstichting, Gezondheidnet, dokterdokter.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Everdina says:

  Hallo Max, wat het doorwerken betreft, gewoon doen als je gezondheid het toe laat.
  Zelf ben ik 69 jaar en werk ik met veel plezier als taxi chauffeur groepsvervoer.
  Zittend ziekenvervoer en kids voor het medisch kinderdagverblijf. En niet te vergeten een prachtige luxe taxi auto. Heerlijk!
  En verder geniet ik van mijn kinderen,kleindochter en achterkleindochters .
  Veel lezen,gitaar en pianospelen en gewoon heerlijk op vakantie o.a.met de Kluppers naar Noorwegen geweest in november 2018. 3 avonden plenty noorderlicht, fantastisch. Een grote wens van mij in vervulling gegaan. Verder met een groep in Israel en IJsland geweest. In juli 2019 met de Max – reis naar Wenen,.als paardenliefhebber zie ik uit naar een bezoek aan de Spaanse Hofrijschool. Groet, Everdina.

  Coby Van Roonvan Walsum says:

  Gemakkelijk gezegd, gaat dit doen of dat doen. Als je nauwelijks kan lopen van de pijn wat moet je dan. Leuke reizen maken kan niet meer zelfs niet naar de Veluwe. Men kan het zo gemakkelijk vertellen. Maar de werkelijk is anders voor mij. Gelukkig heb ik een PC en een IPad , telefoon ook maar de rest is knudde in mijn leven.

  Batelaan says:

  Oplossing van de vraag van max Geheugentrainer van 22-11-2022

   MAX Vandaag says: