deja vu

Wat is een déjà vu eigenlijk precies?

Heeft u weleens het gevoel dat u een gebeurtenis al een keer eerder heeft meegemaakt? Dit wordt een déjà vu genoemd, maar wat is dat eigenlijk?

Geen wetenschappelijke verklaring

Er is al behoorlijk wat onderzoek gedaan naar de bijzondere gewaarwording van een déjà vu, maar er is nog altijd geen wetenschappelijke verklaring voor weten te vinden. Dit betekent echter niet dat er geen theorieën zijn. De eerste is dat er af een toe een ongeregelde prikkel in de hippocampus, het gebied van de hersenen waar het geheugen zich afspeelt, langskomt. Deze prikkel zorgt ervoor dat er een beeld omhoog komt waarvan het bewuste brein dan denkt dat het al eens eerder is gebeurd. Dit komt doordat de prikkel in het geheugengebied wordt afgegeven, terwijl het daar eigenlijk niet thuishoort.

Kortsluiting

De tweede theorie is dat er op het moment dat u een déjà vu ervaart, er een kleine kortsluiting in het brein ontstaat. Neuroloog Emile Couturier legt daar het volgende over uit aan tijdschrift Linda: “Alles wat u met uw ogen ziet, wordt opgeslagen in de hersenen. Maar vóór het opslaan wordt het beeld geïnterpreteerd door het bewuste brein. Er wordt betekenis aan gegeven en labels aan gehangen. Soms verandert de volgorde, en gebeurt het opslaan van het beeld eerder dan de interpretatie. Wanneer het beeld vervolgens op de goede volgorde binnenkomt, staat het beeld er al en heeft u een déjà vu.”

Geen vorig leven

Deze bijzondere gewaarwording komt dus, zoals veel wordt gedacht, niet voort uit gebeurtenissen die u in een eventueel vorig leven heeft meegemaakt.

Willekeurige momenten

Een déjà vu kondigt zich over het algemeen op willekeurige momenten aan, maar in sommige situaties kan een déjà vu vaker voorkomen. “Wanneer u kwetsbaar bent en uw hormonen door uw lijf gieren, zoals in de puberteit, kunnen déjà vu’s vaker voorkomen. Zo ook wanneer u stress hebt of slecht slaapt.” Wanneer u vaak déjà vu’s meemaakt kunnen een goede nachtrust en regelmatige leefstijl dus helpen. En ondervindt u in het dagelijks leven daadwerkelijk last van déjà vu’s? Dan kan een bezoek aan de huisarts geen kwaad, mensen met epilepsie of migraine hebben hier namelijk vaker last van.

(Bron: Linda.nl, HLN)

Geef een reactie

Reacties (5)

 1. Cat28 says:

  Jammer dat alles teniet wordt gedaan om nooit eens te geloven dat er meer tussen hemel en aarde is en het altijd direct af wordt gedaan met wetenschappelijk.
  Hoe verklaren jullie dan voorspellende dromen?

  1. geem2 says:

   Heel simpel tijd bestaat niet, wij ervaren tijd door ons beperkt denken, als je bewustzijn zich verder ontwikkeld van 3D naar 5D dan kun je ervaren in welke beperkingen we nu leven en die beperking zien we als de waarheid wat zinsbegoogeling inhoud.

 2. geem2 says:

  Dejavu is een bewijs dat tijd niet bestaat. Hoe is het anders te verklaren dat je iets ervaart wat je normaal gesproken nog moet gaan meemaken. Dus dat je nu in je geest iets ervaart en het bijv. enige tijd later echt meemaakt Dus hoe kunnen ze uitleggen hoe je iets in de toekomst kunt ervaren enige uitleg nogmaals tijd bestaat niet kijk maar naar het feynman diagram.

 3. Riny6 says:

  Ik was vandaag aan het snoeien en kom op een bepaalde plek en kreeg een visioen die ik een tijdje terug had gedroomd, dat ik op die plek aan het snoeien was.
  Heb ik een paar keer per jaar. Altijd bij een minder blijde gebeurtenis. Wel raar?

 4. Globetrotter Bernard says:

  Dit artikel “déjà vu” van MaxVandaag (Bron: Linda.nl, HLN) is behoorlijk kort door de bocht !
  Albert Einstein stelde in zijn speciale relativiteitstheorie over de ruimtetijd, die alle gebeurtenissen in het verleden, heden en toekomst in ons heelal bevat.
  Verder, de eerste wet van de thermodynamica, ook wel Eerste Hoofdwet genoemd, stelt dat energie niet verloren kan gaan of uit het niets kan ontstaan. De wet staat algemeen bekend als de “Wet van behoud van energie”. Er kunnen alleen omzettingen van energie plaatsvinden.
  Welnu, er zijn wel degelijk wetenschappelijke (ook bewezen) verschijnselen die zeker ook een déjà vu en andere paranormale waarnemingen kunnen verklaren. Wij zijn immers allemaal een deel van een grote tijdloze energiebron en alle verschijnselen zijn hierin opgeslagen. Het contact hiermee en dit bewustzijn (deze wetenschap) heeft de “moderne mens” helaas grotendeels verloren.