Duur 02:05
Gepubliceerd op 7 april 2016

Deel 3: Hartslagmeter en trainen

Voordat u een grote tocht gaat fietsen is het belangrijk om goed te trainen. U wilt immers niet met een slechte conditie aan de start verschijnen van een toertocht. De beste manier om u goed voor te bereiden is door in de winter al een stevige basis te leggen. Daarbij is het verstandig om te denken aan een hartslagmeter. Op die manier kunt u gerichter trainen en u dus beter voorbereiden.

Sportmedisch Adviescentrum

Heel belangrijk om te onthouden wanneer u met een hartslagmeter gaat trainen is dat u een gezondheidstest laat uitvoeren. Dit kunt u doen bij een Sportmedisch Adviescentrum (SMA). U vindt deze centra door heel Nederland. Op iedere zoekmachine op internet kunt u de term ‘sportmedisch adviescentrum’ intypen en u vindt de dichtstbijzijnde centra in jouw regio. Bij een SMA werken sportartsen die u alles kunnen vertellen over verantwoord trainen en wat voor type training goed past bij uw leeftijd, gewicht, geslacht en mate van fitheid. Veel zorgverzekeraars vergoeden een gezondheidstest of een deel ervan. Bespaar daar dus niet op en informeer bij uw verzekeraar hoe dit geregeld is.

Omslagpunt

Wanneer u een gezondheidstest hebt laten uitvoeren kunt u ook gelijk een maximaaltest doen. Hierbij wordt gemeten waar uw omslagpunt ligt, oftewel, het punt waarop uw lichaam melkzuur aan gaat maken. Dat is een belangrijk punt om te weten, omdat u aan de hand daarvan gericht kunt trainen met een hartslagmeter. Het omslagpunt is voor ieder individu anders. Het heeft dus ook absoluut geen zin om hartslagen te vergelijken met uw trainingsmaatjes. U moet alleen luisteren naar uw eigen lichaam. Een algemeen trainingsschema is daarom ook niet te geven, omdat ieder persoon verschillend is.

Als u weet wat uw lichaam aankan, kunt u beginnen met trainen. Er zijn verschillende gadgets om nog gerichter te trainer. De vermogenstrainer bijvoorbeeld, die komt in deel 4  aan bod. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer