Langer werken, langer leven?

De één werkt het liefst tot ver na de pensioenleeftijd door, terwijl de ander niet kan wachten om te stoppen met werken. Maar is lang doorwerken misschien niet het geheim van gezond oud worden?

Levensverwachting

Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. De leeftijd waarop we pensioen krijgen gaat tot 2021 al met stapjes omhoog, naar 67 jaar. Erna wordt dus naar de levensverwachting gekeken en des te ouder we worden, des te langer we moeten werken. Iets om tegenop te zien of is het juist het geheim om jong van geest, lijf en leden te blijven?

Verrassende feiten

Doorwerken betekent niet alleen langer een inkomen, het kan voor uw gezondheid ook wel eens de slimste keuze zijn. Een groep epidemiologen van Oregon State University deed uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen gezondheid en pensioenleeftijd. Deze maand zijn in het Journal of Epidemiology and Community Health de verrassende feiten te lezen die uit het onderzoek naar voren komen.

Lagere sterfte

Aan het onderzoek deden 1934 gepensioneerde proefpersonen mee die helemaal gezond hun pensioen ingegaan zijn. Daarnaast was er een groep van 1022 proefpersonen die niet helemaal gezond waren. In de 12 jaar dat het experiment liep stierf 12 procent van de gezonde proefpersonen en 25,6 procent van de ongezonde proefpersonen. In beide gevallen leverde het een positief effect op als er een jaar langer werd doorgewerkt na de pensioenleeftijd. Bij de gezonde groep lag de kans om te sterven dan 11 procent lager, maar ook de ongezonde groep had 9 procent minder kans om te sterven bij een jaar langer doorwerken.

Doorwerken gezonder

Hoofdauteur Chenkai Wu geeft aan dat het niet voor iedereen zal opgaan, maar dat het onderzoeksteam denkt dat langer doorwerken mensen veel economische en sociale voordelen oplevert. En dat beïnvloedt de lengte van hun leven. Tijdens het onderzoek is rekening gehouden met variabelen die van invloed kunnen zijn, zoals opleidingsniveau, vermogen en levensstijl. In alle gevallen gold dat langer doorwerken gezonder is.

Vitale presidentskandidaten

Een goed voorbeeld van doorwerken na de pensioenleeftijd zijn de kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Hillary Clinton, Donald Trump en Bernie Sanders.  Alle 3 de Nederlandse pensioenleeftijd voorbij, maar ze gaan super vitaal door het leven. Komt dit juist doordat ze net zo hard zijn blijven werken als toen zij jong waren?

Sceptisch

Niet volgens Levi van den Bogaard, gedragswetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn onderzoeken naar de gevolgen van pensionering op het welzijn van mensen ziet hij andere resultaten. Hij geeft aan dat mensen die stoppen met werken zich juist gezonder voelen dan mensen die langer doorgaan. Hij is ook sceptisch over onderzoeken naar gezondheid, omdat je op talloze verschillende manieren kunt meten. Volgens hem kan het beste gemeten worden hoe gezond mensen zich voélen.”Natuurlijk is het inderdaad belangrijk dat mensen actief blijven en dat je het gevoel hebt dat je ertoe doet, maar dat kan ook zonder de verplichtingen en stress van een vaste baan.”

Uitzondering

Actieve bejaarden zoals Bernie Sanders zijn volgens Van den Bogaard dan ook eerder uitzondering dan regel. “Ik denk dat dat redelijk unieke mensen zijn, die enorm veel voldoening halen uit hun werk. Ze hebben veel energie en zouden verwelken als ze zouden stoppen met werken. Maar dat geldt lang niet voor iedereen.”

Geluksgevoel

En hoe zit het met geluk? Van den Bogaard heeft in zijn onderzoek qua geluksgevoel geen verschil gevonden tussen gepensioneerden en niet-gepensioneerden van vergelijkbare leeftijd. “Dit is anders als mensen onvrijwillig met pensioen gaan. Mensen die hun pensioen in eigen hand hebben, zijn over het algemeen niet meer of minder gelukkig dan voorheen, maar als ze gedwongen ontslagen worden zijn er negatieve gevolgen.” Andersom geldt het ook. Mensen die erop rekenden met 65 jaar met pensioen te gaan, maar gedwongen moeten doorwerken ervaren dit als oneerlijk.

Meningen verdeeld

De meningen zijn dus verdeeld. Feit is wel dat actief blijven altijd een goed idee is. Of dit nou in een baan is of door bijvoorbeeld het doen van vrijwilligerswerk. We hebben het in de meeste gevallen niet voor het zeggen tot welke leeftijd we doorwerken en het verschilt waarschijnlijk ook per functie en beroepsgroep tot wanneer we het volhouden. Het in elk geval geruststellend om te weten dat er voor een grote groep mensen veel positieve aspecten aan doorwerken zitten. Al is het ook een belangrijk detail dat er voldoende banen beschikbaar zijn en blijven voor de oudere werknemers. De sollicitatieplicht staat niet voor niets onder vuur.

Als het aan u ligt, tot welke leeftijd werkt u dan door?

(Bron: motherboard.vice.com)

Geef een antwoord

Reactie

    spooky says:

    als het aan mij lag gewoon tot 65jaar ,Laat de jeugd maar aan het werk gaan zodat wij ouderen onze ideeën en werkervaring aan hen door kunnen geven
    zodat het allemaal gewoon blijft doorlopen
    Nu zie ik het zo: de oudere moeten langer doorwerken maar de jeugd krijgt niets doorgegeven omdat deze allemaal te lang op school zitten waar zijn de Ambacht scholen gebleven ?? over 10 jaar hebben wij geen bouwvakkers ,elektriciens, stukadoors of timmermannen meer omdat iedereen moet doorleren van de regering i.p.v werkervaring op te doen . ik vind dat de pensioen leeftijd niet meer omhoog moet gaan, maar dat de jongeren meer aan het werk gezet moet worden , laat die handjes maar wapperen ,dan vervelen ze zich sávonds niet zo en gaan ze niet als hangjongeren door het leven ,maar leren zij een echt vak
    ik ging ook met mijn 13 jaar werken en ben daar ook niet slechter of ongezonder van geworden. dus 65jaar/67 jaar of 40 jaar werken, dan mag je met Pensioen!!! dat heb je dan wel verdiend.