Pompoenpuree is heel gemakkelijk zelf te maken.

Zelf pompoenpuree maken? Zo gemakkelijk is het

Wie graag bakt, zal in Amerikaanse recepten vaak een blikje pompoenpuree voorbij zien komen. In de Verenigde Staten is dit namelijk kant-en-klaar te koop. Maar in Nederland is het bijna niet verkrijgbaar, tenzij u bij een speciaalwinkel bent. Gelukkig is pompoenpuree ook gemakkelijk zelf te maken, het kost alleen iets meer tijd dan een blikje open trekken.

Herfst betekent pompoen

Zodra het herfst is, komen de pompoenrecepten weer omhoog. Pompoenbrood of -muffins, pompoentaart, pompoenkroketjes en zelfs koffie (pumpkin spice latte). Allemaal worden ze gemaakt met pompoenpuree. Het handigste is om een voorraadje te maken en dat in kleine delen in te vriezen. Zo heeft u altijd wat puree achter de hand als u gaat koken.

Welke pompoen is geschikt?

Eigenlijk is elke eetbare pompoen geschikt om puree van te maken. Sommigen smaken net iets anders, wat goed kan passen bij een bepaald gerecht. De Hoikkado is handig om te gebruiken, want deze heeft een zachte schil. De flespompoen wordt vaak gebruikt om te roosteren.

pompoen
Lees ook: Een pompoen schillen, hoe doet u dat het makkelijkst?

2 manieren om pompoenpuree te maken

Er zijn 2 manieren om pompoenpuree te maken. U kunt de pompoen koken of roosteren in de oven. Het koken gaat sneller dan in de oven, dus wanneer u minder tijd heeft zou u hiervoor kunnen kiezen. Al zijn er ook kookliefhebbers die zeggen dat het roosteren van een pompoen meer smaak aan de puree geeft.

Pompoenpuree maken door te koken

Wanneer u een hele pompoen heeft, zult u deze eerst moeten schillen en de pitten eruit halen. Snijd het vruchtvlees in kleine, gelijke blokjes. Zet een pan met water op het vuur, doe de blokjes erin en strooi er een klein beetje zout in. Kook de pompoenblokjes tot ze zacht zijn. Dit is meestal zo’n 5 tot 10 minuten. Giet de blokjes af en doe ze terug in de pan. Bewaar eventueel iets kookvocht. Pureer met een staafmixer tot een puree. Wanneer u de puree te dik vindt, kunt u wat kookvocht toevoegen.

Puree maken door te roosteren

Snijd de pompoen doormidden en haal het vruchtvlees eruit. U kunt de pompoen nu met schil en al roosteren in de oven. Leg de pompoen met de schil naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster zo’n 30 tot 60 minuten op 200 graden. Het zal gemakkelijker zijn om de schil te verwijderen nadat het vruchtvlees gaar is. Maar u kunt er ook voor kiezen om dit op voorhand te doen en kleine blokjes te snijden. Dat verkort de oventijd naar 20 minuten. Doe de pompoen vervolgens in een bak of schaal en pureer.

Inspiratie nodig voor bakken in de herfst? Lees dan verder.
Lees ook: Bakken in de herfst, denk eens aan deze smaken

Voeg kruiden pas toe wanneer u de puree gaat gebruiken

Misschien is het u opgevallen dat we verder nog geen kruiden of andere ingrediënten hebben toegevoegd bij het maken van de pompoenpuree. Wanneer u een grotere hoeveelheid maakt, kunt u elke keer een kleine portie gebruiken. De ene keer zal dat voor iets zoets zijn, de andere keer voor iets hartigs. Daarom is het handiger om de puree pas te kruiden vlak voordat u het gaat gebruiken in een baksel of gerecht. Dan heeft u altijd de juiste smaak.

Pompoenpuree als avondeten

Wilt u pompoenpuree maken om als avond maaltijd te eten? Dan raden we aan om de pompoen in (groenten)bouillon te koken. Dan krijgt het al wat smaak. Na het koken kunt u ervoor kiezen om nog room of crème fraîche toe te voegen om een zachtere smaak te krijgen.

(Bron: Heel Holland Bakt, Culy, Eef kookt zo, Laura’s Bakery, Albert Heijn. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie