Er zijn veel verschillende soorten room, wat gebruik je waarvoor?

Slagroom, kookroom, zure room: de verschillende soorten room uitgelegd

Slagroom, zure room, crème fraîche, kookroom, clotted cream, double cream, heavy cream. Er zijn een heleboel soorten room, ook nog diverse plantaardige varianten. En allemaal zijn ze voor iets anders te gebruiken. Wat zijn de verschillen en wanneer wordt welke soort room gebruikt? We leggen het uit.

Nederlandse en Engelse soorten room

In Nederland kennen we de soorten slagroom, kookroom, zure room, crème fraîche en mascarpone. Wie veel gerechten maakt met een Amerikaanse of Britse oorsprong, zal ook clotted cream, double cream en heavy cream tegenkomen. Clotted cream wordt langzaam ook gangbaarder in Nederland en dus beter verkrijgbaar, maar de andere 2 niet.

De Nederlandse soorten room

Laten we beginnen met de Nederlandse soorten room. In onze warenwet is vastgelegd dat room minstens 10 procent koemelk moet bevatten, anders mag het niet de naam room hebben. Het vetpercentage kan oplopen tot 40 procent. En daarmee wordt ook aangegeven welke soort room het is.

De minst vette room: kookroom

Kookroom is de minst vette room die we kennen. Het moet minstens 10 procent melkvet bevatten, anders mag het niet de naam kookroom dragen. Datzelfde geldt voor de inhoud, het mag alleen afkomstig zijn van melk. Daarom staan er in de supermarkt ook verschillende variaties met de naam kookzuivel bijvoorbeeld.

Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20 procent. Het wordt gebruikt om sauzen en soepen een romige smaak te geven. In kookroom zit een bindmiddel, waardoor het niet gaat schriften in warme gerechten. Voeg kookroom pas aan het einde van de bereiding van het gerecht toe, laat het kort meekoken en dien daarna het eten op. Op zoek naar recepten met kookroom? Kijk eens op onze receptenpagina.

Slagroom of volle room

De bekendste room is misschien wel de slagroom. Deze wordt ook wel volle room genoemd. Het heeft een hoog vetpercentage, meestal 35 procent. Om de naam slagroom te mogen dragen, moet het product minsten 30 procent vet bevatten. Staat op een product een andere term? Dan heeft het dus niet de juiste percentage aan vetten.

Slagroom wordt voornamelijk in de zoete keuken gebruikt. Maar een ongezoete varianat kan ook in soepen en sauzen gebruikt worden, net zoals kookroom. Alleen wordt het gerecht met slagroom vetter en romiger dan met kookroom. Om slagroom stijf te kloppen is het wel van belang dat alles koud is. Zowel de room, als ook de gardes en de kom. Meer tips over het stijfkloppen van slagroom is te vinden op de website van Heel Holland Bakt. Voor recepten met slagroom, kunt u terecht op onze receptenpagina.

Crème fraîche en zure room

En dan hebben we nog 2 soorten room die in Nederland goed verkrijgbaar zijn: crème fraîche en zure room. Deze 2 lijken erg op elkaar, maar er zit wel een duidelijk verschil in. Zure room heeft namelijk een lager vetpercentage, waardoor het niet goed in warme gerechten verwerkt kan worden. Dan gaat het schiften. Crème fraîche heeft een vetpercentage van 30 tot 35 procent en dat gaat wel goed in warme gerechten. Lees meer over de verschillen in ons eerdere artikel hierover.

De Amerikaanse of Britse soorten room

Wie weleens recepten in de Engelse taal gebruikt, zal de termen double cream, heavy cream en clotted cream tegengekomen zijn. Het zijn soorten room die in Amerika en Groot-Brittannië vaak gebruikt worden, maar die wij in Nederland niet (goed) kunnen verkrijgen. De clotted cream is wel steeds vaker te koop, maar de andere 2 zijn niet in onze schappen te vinden.

Wat is double cream en heavy cream?

Double cream heeft een vetpercentage van 48 tot 50 procent en is daarmee veel vetter dan de slagroom die bij ons te vinden is. Bij heavy cream doet de naam vermoeden dat hier nóg meer vet in zit, maar dat is niet waar. Deze room heeft een vetpercentage van 36 procent. Het lijkt dus meer op onze slagroom en is daardoor goed te vervangen.

Het is mogelijk om zelf heavy cream te maken, om de volledige 36 procent vet te krijgen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld melk en boter mengen. Volgens de culinaire website Culy is 158 milliliter melk en 30 gram gesmolten boter nodig. Meng dit goed voordat u het toevoegt aan het beslag. Ook een vette Griekse yoghurt en melk kunnen gecombineerd worden voor een vettere room. Dit werkt bijvoorbeeld goed in soepen, maar is niet aan te raden voor zoete baksels, vanwege het hoge zuurgehalte in de yoghurt.

Clotted cream

Clotted cream wordt vooral gebruikt bij scones. Het is een typisch Brits product. Het heeft een vetpercentage van 64 procent. In een gerecht wordt het niet of nauwelijks verwerkt, het is vooral lekker ergens bij. Het is bestmoeilijk om dit zelf te maken, dus daarom is het fijn dat deze soort room steeds vaker in Nederlandse supermarkten te vinden is. Robèrt van Beckhoven heeft een recept om zelf scones te maken.

Clotted cream op een scone.

Plantaardige soorten room

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer plantaardige varianten van room. Bijvoorbeeld sojaroom, haverroom, een room op basis van rijst en kokosroom. De term room mag het officieel niet krijgen, omdat het dan minstens 10 procent koemelk hoort te bevatten. Op verpakkingen staat dan vaak iets met: cuisine, te gebruiken als of keuken.

(Bron: Foodies Magazine, Culy, Heel Holland Bakt, Laura’s Bakery, Kookfans, Vegalifestyle. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Len123 says:

    De Engelse en Amerikaanse roomvarianten zijn, over het algemeen te koop bij Kellys Expat Shopping.
    Ze hebben nu 4 winkels in Nederland en een website.

    Het bekijken waard.