pompoen

Een pompoen schillen, hoe doet u dat het makkelijkst?

De pompoen wordt in de herfst veelvuldig gebruikt. Ter decoratie, maar ook vooral om te verwerken in gerechten. De schil is vaak hard en dat maakt het moeilijk om hem te snijden. Maar er zijn trucjes voor waardoor het gemakkelijker gaat.

Eetbare pompoenen

Eerst is het goed om te weten dat niet alle pompoenen eetbaar zijn. De meest voorkomende die wel erg lekker zijn, zijn de flespompoen, de oranje Hokkaido en de muskaatpompoen. De schil van deze soorten is eetbaar, maar vaak wel hard. Ook kan die bitter smaken. Daarom kiezen veel mensen er toch voor om de schil eraf te snijden.

Pompoen schillen

Dat kan op verschillende manieren. U kunt de pompoen schillen door hem eerst in kleinere stukjes te snijden. Als u een soort heeft die een soort bolling of ribben heeft, dan kunt u uw mes hier tussen zetten en zo kwarten snijden. Het handigste is om de pompoen dan op een plank te leggen met daaronder een theedoek. Zo kan de plank niet wegglijden als u met een groot, scherp mes aan de slag gaat. Als u de pompoen in de oven wilt roosteren is het handiger om dunne partjes te snijden, zoals bij een meloen bijvoorbeeld. Dan wordt het sneller gaar. De schil verwijderen hoeft dan niet per se vooraf. Dit kunt u ook daarna makkelijk verwijderen.

pompoenEven warm maken

Vindt u dit een te zware klus? Dan kunt u er ook voor kiezen om de pompoen even warm te maken. De schil wordt dan zachter en is daarna makkelijker te snijden. Pak een pan waar de pompoen in zijn geheel in past en vul hem met water. Breng het water aan de kook en laat een paar minuutjes doorkoken. Laat hem daarna eerst afkoelen, anders kunt u uw vingers verbranden. Dit kan ook in de oven of magnetron. Voor de magnetron is het belangrijk om eerst een paar gaatjes in de pompoen te prikken met een vork, anders ontploft hij door de binnendruk. Op vol vermogen 1 tot 2 minuten aanzetten is al voldoende om de schil zacht te maken. In de oven kan dit ook, maar dat duurt wel een stuk langer. Dan moet de pompoen zo’n 20 tot 25 minuten op 200 graden. Voor zowel de magnetron als de oven geldt ook: laat hem eerst afkoelen, anders brandt u uw vingers.

magnetron-pompoenPitten bewaren

Daarna kunt u de pitten en draadjes weghalen en de pompoen verder snijden waar u hem voor wilt gebruiken. Gooi die pitten trouwens niet weg, want deze kunt u nog verder gebruiken en ze zijn ook nog eens gezond. De pitten meteen opeten is overigens niet zo’n goed idee. Snijd ze eerst helemaal los, meng ze met olijfolie en rooster ze 20 tot 25 minuten in de oven.

Kant-en-klare blokjes

Voor wie het schillen van een hele pompoen dan nog te zwaar is, zijn er tegenwoordig bijna het hele jaar door gesneden pompoenblokjes in de supermarkt verkrijgbaar. Dat scheelt in sommige gevallen toch net wat werk ook. Al zal dit in prijs wel verschillen met een complete pompoen. Mocht u nog inspiratie op willen doen voor gerechten met pompoen, kijk dan eens bij onze recepten.

Ideeën voor niet eetbare pompoenen

Heeft u onverhoopt een pompoensoort in huis gehaald die niet eetbaar is? Dan hebben we nog ideeën en tips voor herfstdecoraties voor binnen en buiten.  Denk aan het uithollen van een pompoen, er een krans mee maken, het als lantaarn gebruiken of als vaas. Want tegenwoordig is de pompoen meer dan een versiering voor Halloween.

(Bron: AD, Lekker en Simpel, Albert Heijn. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  Doriet says:

  Dank voor deze nuttige tips heb toevallig deze week weer zo’n harde pompoen geschild voor een heerlijke soep die ik er graag van maak. En die soep is zo lekker dat ik altijd hetzelfde recept neem met kokosmelk verse gember rode peper ketoembar knoflook sinaasappelsap en rasp kippenbouillon en wortel,vanaf nu gaat de pompoen eerst in een heetwaterbad !

  Inky59 says:

  Dank voor de tips om pompoenen makkelijker te snijden, heel fijn.
  Wat de pitten betreft: ik had pompoenpitten van zo’n oranje pompoen laatst geroosterd met olie en kruiden. Op internet van alles opgezocht en de pitten zouden zo te eten zijn. Niet dus, de buitenkant was erg houtig. Het is wel een geweldige lijnmethode, want het duurt even eer je die pitten open hebt. En die binnenste pitjes, zijn zo klein dat je wel een flink aantal moet pellen wil je een lekker bakje vol hebben.
  Niet zo’n succes dus. Misschien heeft iemand nog tips.
  Overigens ben ik wel fan van pompoensoep in diverse varianten.

  Jiji says:

  Ik eet alleen maar biologische pompoenen en die hoeven niet geschild te worden, na het koken is ook de schil zacht. Ook van de groene biologische pompoenen kan alles gegeten worden. Van de pitten en binnenste draden kook ik bouillon, dus ik gooi niets weg. Ooit geprobeerd de pitten te roosteren, maar dat was een fiasco. Ik rooster bio pompoenpitten die ik in de Biowinkel koop.

  Ferruccia says:

  Waarom pompoen schillen? Nergens voor nodig! Goed afboenen en eventuele lelijke plekjes wegsnijden. Schillen zijn gekookt prima te eten, in soep en in puree. Je hebt meer en het is gezonder als je de pompoen eet mèt schil en al.