Een pompoen doormidden gesneden met pompoenpitten.

Pompoenpitten verwijderen uit de vrucht? Zo gaat dat makkelijker

Vanaf oktober start het pompoenseizoen en zijn ze weer volop verkrijgbaar in de winkels. Zowel om te eten of als decoratie. Wie een pompoen koopt om te bereiden, zal hem eerst schoon moeten maken. Voor het verwijderen van de pompoenpitten binnenin, hebben we een handige truc. 

Tips om een pompoen te snijden en schillen

Om bij de pompoenpitten te komen, moet u hem eerst doormidden snijden. Dit kan nog best een klusje zijn, omdat de schil hard is. In een eerder artikel geven we tips hoe u de pompoen gemakkelijker kunt snijden en schillen.

Pompoenpitten met een lepel verwijderen

Als dat eenmaal gelukt is, moeten de pompoenpitten eruit. Gaat u met een lepel aan de slag, dan kan het gebeuren dat de pitten de hele keuken door vliegen. De draden zitten soms wat steviger aan de pitten vast, waardoor wat extra kracht nodig is om ze los te krijgen. Met als gevolg dat de pompoenpitten alle kanten op gaan.

Een ijsschep gebruiken

Een handigheidje voor het verwijderen van de pitten is een ijsschep. Zo wordt het makkelijker om met de bolle lepel de pitten eruit te scheppen. U heeft hierbij ook beter grip, dan met een lepel. Het is makkelijker om wat meer kracht te zetten, omdat het een steviger hulpje is. De ijsschep is ook handig voor wanneer u een pompoen uitholt om verder als decoratie te gebruiken.

Pompoen
Lees ook: Emina Zorlak: ‘Deze pompoenovenschotel is betaalbaar en heerlijk!’

Rooster de pompoenpitten eens

Gooi de pitten trouwens niet weg, want deze zijn nog lekker om te eten. Verwijder alle draadjes en spoel af onder de kraan. De witte schil van de pitjes is te eten, maar veel mensen vinden dit taai. U kunt ze dan ook pellen. Dit is wel een werkje. Om dat simpeler te maken, kunt u ze 5 minuten blancheren. De schil laat daarna wat los.

Meng de pompoenpitten naar smaak met wat olijfolie en eventueel wat kruiden. Rooster 20 tot 25 minuten in de oven. Schep af en toe om. Leg een enkele laag op de bakplaat, anders wordt het te veel en worden ze niet evenredig bruin.

Recepten met pompoen

En dan kunt u nu verder met het verwerken van de pompoen. Nog op zoek naar lekkere recepten?

(Bron: Culy, Foodies Magazine, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie