creme-fraiche

De verschillen tussen crème fraîche en zure room

Crème fraîche of zure room kunnen een gerecht net even af maken. Het verzacht de smaak of het bindt alles juist samen. Maar welke van de 2 kunt u bij welke bereiding het beste gebruiken? En wat zijn de verschillen? We leggen het uit.

Wat is crème fraîche?

Crème fraîche betekent verse room. Het is een aangezuurde room, met een vetpercentage van zo’n 30 tot 35 procent. De room wordt gefermenteerd, hiervoor wordt een melkzuurbacterie toegevoegd. Na 12 tot 18 uur fermenteren bij een temperatuur van 20 graden is het crème fraîche geworden.

Wat is zure room?

Zure room is ook een aangezuurde room, maar het vetpercentage is hier maar 10 procent. Ook zure room moet fermenteren, de melkzuurbacteriën worden ook hier toegevoegd. Alleen gebeurt dit niet onder de hoge druk zoals bij crème fraîche. De bacterie gaat hier zelf aan het werk en dat duurt dus langer. Zure room wordt ook wel sour cream genoemd.

zure-roomZure room op een Mexiaans gerecht

Wat is dus het verschil?

Het verschil zit ‘m dus in het vetpercentage. En dat maakt het meteen belangrijk welke van de 2 in warme gerechten gebruikt kan worden en welke in koude gerechten. Het lage vetpercentage in zure room zorgt ervoor dat deze minder geschikt is voor warme gerechten. De kans dat het gaat schiften is vrij groot en dat verpest het gerecht meteen. De kans op schiften is bijna nul bij producten die meer dan 25 procent melkvet bevatten.

Omdat crème fraîche een vettere room is, met 30 tot 35 procent vet, kan het wel in warme gerechten gebruikt worden. Denk aan een soep, saus of curry. Omgekeerd kan crème fraîche wél ook koud gebruikt worden. Bijvoorbeeld op nacho’s, in taco’s of andere Mexicaanse gerechten.

(Bron: Culy, Foodies Magazine, Libelle, FavorFlav. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord