zeewier en algen

Zeewier en algen: lekker, gezond én milieuvriendelijk

Algen en zeewier worden steeds vaker gebruikt om mee te koken. Niet zo gek, want naast dat het heel gezond is, is het ook nog eens milieuvriendelijk om deze groentes uit de zee te eten.

Boordevol vitamines en mineralen

Als u weleens sushi heeft gegeten is de kans groot dat u als eens zeewier en andere soorten algen heeft gegeten. Hartstikke gezond, want algen zijn een bron van eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten ze gezonde visvetzuren en vitamine B2. Zeewieren zijn minstens net zo gezond doordat ze een bron van jodium, calcium, magnesium, natrium, kalium, fosfor en vitamine B zijn.

Oppassen

Toch is het zaak om op te passen als u zeewier eet. In een interview met nieuwswebsite Nu.nl waarschuwt Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, om niet te vaak zeewieren te eten. Zeewier wordt namelijk in zeewater geteeld en dit water is niet altijd even schoon. “Verschillende zeewieren kunnen sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium en zout die erin zitten. Een langdurig te hoge inname van zware metalen kan schade toebrengen aan de nieren, lever hersenen en het zenuwstelsel. Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Eet je zeewier als groente, varieer dan altijd met andere groenten.”

Goed voor de planeet

Gelukkig wegen de vele voordelen van het eten van zeewier en algen volgens het Voedingscentrum wel op tegen de nadelen. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt bijvoorbeeld dat de eiwitten in algen en zeewier gelijkwaardig zijn aan dierlijke eiwitten. Het grote voordeel is dat algen en zeewier veel makkelijker en een stuk duurzamer zijn te produceren. Voor de teelt is bijvoorbeeld geen zoet water of extra landbouwgrond nodig en de wieren halen alles wat ze nodig hebben uit het zoute water. Bovendien zuivert zeewier de lucht door CO2 om te zetten in zuurstof.

Genoeg zeewier voor iedereen

Volgens de onderzoekers heeft de hele wereldbevolking in het jaar 2050 voldoende eten, zonder dat we daar 3 keer de oppervlakte van de aarde nodig hebben zoals bij vlees wel het geval zou zijn. Voor duurzame zeewierteelt is namelijk maar 2 procent van het totale zeeoppervlak nodig.

Zelf proeven

Heeft u nu zin gekregen om zelf een keer zeewier of algen te proberen? In de supermarkt heeft u vaak de keuze uit verschillende soorten. Zo is kombu bijvoorbeeld lekker in soep, wakame smaakt lekker bij rijstgerechten, nori is perfect om sushi mee te maken en van chlorella zeewier kunt u zelfs smoothies maken.

Ook in de MAX-keuken worden soms gerechten met zeewier en algen gemaakt. Laat u inspireren door de volgende recepten met zeewier:

Vis met zeewiersalade van vis-expert Bart van Olphen 

Bladerdeeg met zeewier van Agnes van Dijk

Poke bowl van Janny van der Heijden

Sushi van Silvia van Zomeren

(Bron: Archief, Voedingscentrum, Nu.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ine Sofie says:

    Heel verstandig om te eten i.p.v. bijvoorbeeld vlees. Maar helaas is in mijn woonplaats in Twente
    niets van dit alles verkrijgbaar, alleen gedroogde kombu. Zoals vaker denk ik dat de meeste media alleen vanuit het westen van het land denken.

      Stans Myers says:

      Ook niet bij AH? Ik kom vaak in de Achterhoek, niet al te ver bij Twente vandaan en daar is de Wakame en Zeekraal altijd verkrijgbaar.