Plastic verpakkingen

Zijn plastic verpakkingen om groente en fruit echt nodig?

Als u in de supermarkt loopt, ziet u veel groente en fruit in plastic verpakkingen liggen. Maar hebben deze verpakkingen eigenlijk wel nut, of is het onnodig en milieuvervuilend? Wij zochten het voor u uit. 

Vers

In meerdere sectoren wordt er geprobeerd om het gebruik van plastic te verminderen. Ook in de supermarkten is dit het geval. Toch is veel groente en fruit verpakt in plastic. Dit heeft echter een reden. Het plastic zorgt er volgens het Voedingscentrum namelijk voor dat groente en fruit vers blijft.

minder plastic
Lees ook: Wilt u minder plastic gebruiken? Zo zet u eenvoudig de eerste stappen

Lang onderweg

Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.

Milieuvriendelijke verpakkingen

Maar al dat plastic is toch niet goed voor het milieu? Toch is het met plastic verpakken van groente en fruit beter dan dat u misschien denkt. Uit onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR) blijk dat de verpakkingen veel voedselverspilling tegen gaat. Want als het eten niet bederft, gooit u minder weg. Hierdoor hoeft er bovendien minder nieuwe groente te worden geproduceerd en hoeven er minder vrachtwagens heen en weer te rijden om dit op te halen en te leveren. Het met plastic verpakken van groente en fruit kan dus ook veel energie en grondstoffen besparen.

Restjes in aluminium- of plasticfolie
Lees ook: Wat is beter: restjes afdekken met aluminium- of plasticfolie?

Met of zonder verpakking?

Ziet u onverpakte groente en fruit in de winkel liggen? Dan kan het milieuvriendelijker zijn om hiervoor te kiezen. Bijvoorbeeld als u zeker weet dat u het binnen enkele dagen opeet. Bent u van plan om de groenten of het fruit later in de week te eten, kies dan voor de verpakte opties. Daarnaast is het voordelig om te kiezen voor seizoensgroenten. Deze blijven langer goed, omdat ze direct van het land komen, en belasten het milieu minder.

(Bron: Archief, Voedingscentrum, NU.nl, Kassa. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    mare says:

    tja hoezo minder plastic in de supermarkt…………..
    De supermarkt groente is veel langer onderweg dan de groente die ik bij mijn groenteman op. de markt koop.
    Bij hem koop ik een krakend verse hele rode, groene of Savoie kool, broccoli, wortels enz . Een krop ijsbergsla blijft heel lang goed, omdat hij mij heeft geleerd de bladeren eraf te halen die je nodig hebt en niet de kool te halveren met een mes, dan worden de snijranden bruin. Zijn groente is zonder problemen een week of langer houdbaar.
    Stop met het kopen van verpakte plastic groente. Ga naar de markt.

    Dirck says:

    Ik moet flink plukken voor Komkommer en vaak zijn die met plastic oud en rot, je voelde dat moeilijker bij aankoop.

    Ik vind dat met plastic verpakte een THT datum moet hebben… indien mogelijk laat ik ze juist liggen.
    Verder word alles gewassen dus daarvoor hoeft het ook niet.

    Als wij deze zooi niet meer kopen of plukken en in de winkel achter laten stoppen ze wel weer met deze onzin.

    pk49 says:

    een nadeel van plastic verpakkingen is dat je vaak niet kunt zien of de desbetreffende groente werkelijk vers is. Ikn heb vaak een geplastificeerde komkommer of aubergine getroffen die zacht was en deels bedorven. Ook doe ik mee met het To Good To Go project waarbij je groente en fruit kunt kopen die aan de uiterste verkoopdatum zit. Vaak zit daar in het plastic verpakt bedorven fruit en groente tussen, die nog niet aan de datum zit.

    Cora van de Sande says:

    Vreemd dat onze apotheek in Beuningen voorheen papieren zakjes meegaf maar het laatste jaar alsmaar plastic zakjes met sluiting. Cora