havermout

Dit maakt havermout zo gezond en dit is de gezondste manier om het te eten

Soms kan iets wat lekker is wel degelijk ook goed voor de gezondheid zijn. Havermout heeft het allemaal. Het is een veelzijdig ingrediënt, dat zowel voor het ontbijt, een tussendoortje, de lunch of als ingrediënt in gerechten en baksels gebruikt kan worden. Daarnaast heeft het eten ervan verschillende gezondheidsvoordelen. En kan het worden gecombineerd met andere gezonde voedingsproducten, zoals melk, fruit en noten. Hieronder gaan we in op de gezonde eigenschappen van het graanproduct en vertellen we wat de gezondste manier is om het te eten. 

Havermout is vezelrijk

Havermout is een volkoren product en vezelrijk. Dit heeft meerdere gunstige invloeden op de gezondheid: het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook zorgen de vezels voor gezonde bacteriën in de darmen en een goede spijsvertering.

Havermout verlaagt het LDL-cholesterolgehalte

Haver verlaagt daarnaast het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Het zogenoemde ‘slechte’ cholesterol. Dat zorgt ervoor dat het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Havermout geeft lang een verzadigd gevoel

De vezels die in erin zitten nemen in de maag toe in volume, waardoor een vol gevoel ontstaat. Ook bevat havermout complexe of langzame koolhydraten, die langzaam verteren. Daardoor ontstaat een verzadigd gevoel, dat lang kan aanhouden. Hierdoor krijgt u minder snel trek in andere dingen. En door de lage glycemische index (GI) blijft de bloedsuikerspiegel stabieler en ontstaan er minder pieken en dalen. Daarnaast bevat het in verhouding weinig calorieën en is het daarmee ook een verantwoorde keuze.

zemelen
Lees ook: Zijn zemelen nog gezonder dan havermout?

Havermout is rijk aan vitaminen en mineralen

Havermout bevat B-vitamines en eiwitten. Daarnaast zitten er fosfor, zink, magnesium en antioxidanten in. En is het een bron van ijzer.

Wat is het verschil tussen havermout en havervlokken?

In het geval van havermout wordt haver geknipt en geplet. Om havervlokken te krijgen, wordt haver alleen geplet en niet geknipt.

Wat is de gezondste manier om havermout te eten?

Havermout kunt u het best bereiden met halfvolle of magere melk of yoghurt. Op die manier krijgt u ook meteen eiwitten binnen, zonder dat het geheel te vet wordt. Gebruikt u liever geen melk, dan is een sojadrink ook een optie, mits er voldoende calcium, vitamine B2 en vitamine B12 is toegevoegd en er niet te veel suiker in zit.

U kunt er voor nog meer gezonde ingrediënten een kleine hoeveelheid noten of fruit aan toevoegen. Laat daarnaast zout en zoetstoffen als suiker achterwege.

Ondanks dat havermout zo gezond is, kunt u brood er beter niet compleet door vervangen. Daaraan wordt namelijk jodium toegevoegd, wat bij havermout niet het geval is. En jodium is nodig voor een goede werking van de schildklier. Afwisselen met brood is dus het beste.

Een havermoutreep of -koekje is in de meeste gevallen geen gezonde optie. Deze bevatten vaak veel suiker en verzadigd vet, terwijl er weinig nuttige voedingsstoffen in zitten.

boekweit
Lees ook: Terug van weggeweest: boekweit is glutenvrij, voedzaam en veelzijdig

Past havermout in een glutenvrij dieet?

Haver bevat zelf geen gluten, maar komt er vaak wel mee in aanraking. Bijvoorbeeld wanneer het wordt verwerkt tot meel of vlokken. Daarom is het alleen geschikt in een glutenvrij dieet wanneer het officiële ‘Crossed grain’-keurmerk op de verpakking staat.

Recepten met havermout

Nog inspiratie nodig voor lekkere recepten met havermout? We hebben er verschillende, van hartig tot zoet. Zo kunt u het gebruiken als alternatief voor rijst:  Hartige Aziatische havermout met gebakken kastanjechampignons en prei en is het prima te combineren met vis: Spinaziehavermout met gerookte zalm en doperwten. Of maak de havermoutontbijtjes van Janny van der Heijden of haverpannenkoeken van Robèrt van Beckhoven. En op de website van Heel Holland Bakt vindt u nog 5 recepten voor een gezond ontbijt met havermout.

(Bron: Archief, Voedingscentrum, Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Libelle-lekker.be, AH.nl,  Gezondheid.be, Rutger Bakt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (13)

    Joris Driepinter says:

    Heerlijk, elke ochtend een bak met Brinta…
    ca. 325 ml warme melk en 5 eetlepels Brinta, een beetje bruine basterdsuiker voor de smaak en smullen maar !

    Ik weet het, zonder suiker is gezonder, maar de smaak pupillen willen ook wat…
    wel een grote mok koffie er bij, want als je van stevige Brinta houdt, moet er wel extra vloeistof naar binnen omdat havermout veel vocht op neemt hé.

      aqualung says:

      Ik neem al jaren brinta , vroeger zonder suiker. Tegenwoordig doe ik er kaneel in. Ook op advies van mn tandarts. Suiker is puur vergif en het kost je het gebid. Smaakt nog lekker ook met kaneel. DOEN!

      Hairos II says:

      Brinta wordt gemaakt van tarwe niet van haver.

    rockhuys says:

    B12 in havermout??? Dat klopt niet, lijkt mij.

      MAX Vandaag says:

      Beste rockhuys, bedankt voor uw reactie. Daar heeft u helemaal gelijk in. Alleen als het met een zuivelproduct gegeten wordt. We hebben de tekst aangepast. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

    Adriaan K says:

    Brinta Havermout is 5 x zo duur als gewone merkloze (eigen merk) havermout en net zo goed.

    Heer Bommel says:

    Als je liever geen melk gebruikt, lijkt juist havermelk mij een prima vervanger.

      Miewil says:

      Wij hebben het hier over havermout en niet over brinta, dat is wat anders

      Miewil says:

      Of melkkefir, ook goed voor je darmflora.

    Jojo52 says:

    Heerlijk, yoghurt met volkoren havermout van de lidl met wat noten en fruit. Uren lang geen trek meer. Of gekookt met melk en later wat zoetstof toevoegen. Ook heel lekker.

    JoelSombroek says:

    De mineralen in havermout worden niet door het lichaam opgenomen, doordat havermout erg veel fytinezuur bevat, wat mineralen aan zich bindt (daar hebben meer granen en noten last van). Dit zou je evt. kunnen oplossen door het te soaken. Moet dan wel bij wat hogere temperatuur, met wat zuur erbij en liefst met een graan erbij met wat meer fytase erin, zodat het fytinezuur afgebroken kan worden.
    Anders kan je denk ik beter een bordje witte rijst eten ’s ochtends. Nog iets meer een koolhydraat-bom, maar dan zonder de anti-nutriënten erin van havermout. En als je het eerst een dag in de koelkast zet wordt een deel van de koolhydraten in rijst omgezet in resistent zetmeel, wat alleen door je darmflora kan worden gebruikt. Eventueel wat boter of cocos-olie erin doen om de bloedsuikerspiegel nog iets minder snel te doen stijgen na consumptie.
    Al met al kun je m.i. ’s ochtends beter een paar eitjes eten trouwens, zit goede proteïne en vet in (o.a. choline).

    Zmifed says:

    Elke ochtend zelfgemaakte (van dag er voor of uit diepvries) soep zonder zout met havermout vlokken,goed voor bij mij , diabetes type 2 👍
    Zojuist 2 mnd Thailand,geen havermout te krijgen, online besteld,wordt bezorgd!

    ingeZ says:

    Havermout kan ik niet eten , zorgt bij mij voor opstipatie. Dit is jammer omdat ik graag overnight havermout lust.