ijzertekort

Hoe ontstaat ijzertekort en hoe kunt u het verhelpen?

IJzertekort is één van de belangrijkste oorzaken voor bloedarmoede. Wereldwijd krijgen liefst 1,2 miljard mensen ermee te maken. Hoe ontstaat ijzertekort, wat zijn de belangrijkste symptomen en wat kunt u eraan doen?

Wat is een ijzertekort en hoe ontstaat het?

Een ijzertekort komt vooral voor bij kinderen en vrouwen in de vruchtbare levensfase. Maar er zijn ook veel mannen en vrouwen boven de 50 jaar die er last van kunnen hebben. IJzer is een belangrijk bestanddeel voor de transport van hemoglobine, het eiwit in uw bloed dat zuurstof door uw lichaam verspreidt. Als uw bloed te weinig hemoglobine bevat, is er sprake van bloedarmoede. Een ijzertekort heeft dus negatieve gevolgen voor het zuurstoftransport in uw lichaam. Daarnaast is ijzer belangrijk voor uw afweersysteem.

Als er te weinig ijzer in uw lichaam zit, kan dit verschillende oorzaken hebben. Te weinig ijzerhoudend voedsel en/of vitamine B12 binnenkrijgen is de belangrijkste. Verder kan het bij vrouwen tijdens de menstruatie of na een bevalling voorkomen. Langdurig gebruik van medicatie als ibuprofen en diclofenac kan ook samengaan met een ijzertekort. Tot slot kan het duiden op onderliggende ziektes, zoals maagaandoeningen, de ziekte van Crohn, coeliakie, sikkelcelanemie en darmkanker.

blauwe plek
Lees ook: Niet gestoten maar toch een blauwe plek? Dit kunnen de oorzaken zijn

Wat zijn de symptomen van een ijzertekort?

IJzertekort hangt dus samen met een gebrek aan zuurstof in uw lichaam. Bent u snel vermoeid of benauwd? Ziet uw huid er bleker uit dan gewoonlijk? Heeft u rusteloze benen? Dat zijn dan mogelijke indicaties. Deskundigen brengen ook haaruitval, hoofdpijn, zweten en duizeligheid in verband met een ijzertekort.

Het is overigens niet eenvoudig om vast te stellen of iemand inderdaad een ijzertekort heeft. Internationale medici zijn het er nog niet over eens welke methode hiervoor het best is. Wel werkt het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch aan een algoritme, dat automatisch en nauwkeurig een ijzertekort kan opsporen bij patiënten.

voedingssupplementen
Lees ook: Het combineren van verschillende voedingssupplementen, is dat verstandig?

Wat kunt u ertegen doen?

Dat het consumeren van extra appelstroop helpt tegen een ijzertekort, is een hardnekkige mythe. Met 4 boterhammen met appelstroop per dag zit u pas aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. Daar staat bovendien een (te) hoog suikergehalte uit de appelstroop tegenover. Toch schuilt de belangrijkste oplossing inderdaad in het consumeren van extra ijzerhoudend voedsel of vitaminetabletten.

Voedingswaren als rood vlees, vis, spinazie, noten, volkoren brood, groenten, fruit en peulvruchten kunnen hierbij helpen. Een combinatie met Vitamine C is nog gezonder, aangezien vitamine C de ijzeropname in uw lichaam versterkt. Dit is vooral voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, vegetariërs en vrouwen in de vruchtbare leeftijd van belang. Maar ijzertekort kan in alle bevolkingsgroepen en op alle leeftijden voorkomen. Indien nodig, kunt u met uw huisarts overleggen over het gebruik van ijzerpillen of -tabletten.

(Bron: Archief, Sanquin, De Telegraaf, Voedingscentrum, Radboud UMC, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Thuisarts. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  bijbloem says:

  Bij eenvoudige drogistenketens kan je voor een paar euro vitaminetabletten kopen.
  Neem ze niet zonder bij de huisarts langs te gaan.
  Er kan namelijk veel meer aan de hand zijn. Het duurt ook een tijd om een tekort te herstellen.

  Door de vermoeidheid kan je meer klachten krijgen als je minder buiten in de zon bent.
  Begeleiding via de huisarts kan helpen om naar verbetering te stimuleren.