Havermout

Havermout ontbijtjes van Janny van der Heijden

In Nederland ontbijten we vaak met boterhammen, roggebrood met kaas of een beschuitje met jam. In Frankrijk heel simpel met een stuk stokbrood of een croissantje. De Italianen drinken  staand aan de bar van een koffietentje een espresso met een koekjes en in Engeland is een stevig ontbijt met eieren en witte bonen en spek en soms worstjes nog steeds populair hoewel de gehaaste stedeling het ontbijt ook bij voorkeur lopend  doet.

Toch is er een trend die in alle landen waarneembaar is. De revival van havermout. En nee geen laffe doorgekookte pap, maar havermout uit de ijskast met vruchten en noten. Simpel ‘savonds te maken en sochtend na omroeren zo te eten. Overnight oats. Waarom havermout? Het verlaagt het cholesterolgehalte, is van nature glutenvrij en zorgt voor een gevuld gevoel waardoor u minder snel trek krijgt.

Simpel te maken, maar wel belangrijk om dit in de gaten te houden:

  • De verhouding is 1 deel havermout op 2 delen vloeistof
  • Gebruik ‘gewone’ havermout en geen snelkook

Havermoutontbijt (de basis):

Roer in een jampotje of klein weckpotje havermout en vloeistof goed door elkaar sluit de pot en zet in de ijskast.

Neem het potje de volgende ochtend uit de ijskast en verdeel hierover bijvoorbeeld

  • stukjes mango (uit de diepvries), wat geschaafde kokos
  • plakje banaan en gebroken walnoten of paranoten en een klein lepeltje maple syrup
  • een flinke lepel  granaatappel en wat blauwe bessen (diepvries)

Varianten:

  • Meng door de basis  wat kaneel en rozijnen en garneer af met geraspte appel of peer
  • Meng door de basis cacaopoeder en wat maplesyrup en garneer met (diepvries) kersen

Havermout smoothies

Schenk in een blender ongeveer 150 milliliter sinaasappelsap (of water of melk) en voeg 1 in stukken gesneden banaan toe, 1 flinke eetlepel havermout en mix glad.

Varianten: Gebruik in plaats van 1 banaan enkele eetlepels bevroren aardbeien of een mix van  bevroren fruit toe.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie