Chutneyboter en kaasbroodjes van Janny van der Heijden

Deze recepten komen uit het Indonesische kookschriftje van de moeder van mevrouw De Groot. Zij kreeg het schriftje met recepten mee toen ze in 1936 naar Indonesië vertrok met haar man. In Indonesië zelf werd het boekje aangevuld met gerechten gemaakt van lokale ingrediënten.

Ingrediënten chutneyboter:

  • 6 eetlepels zachte boter
  • 6 eetlepels chutney
  • 1 volle eetlepel mosterd
  • citroensap naar smaak

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten die  op kamertemperatuur moeten zijn met elkaar en proef of nog extra zout, peper of citroensap moet worden toegevoegd.

Ingrediënten kaasbroodjes:

  • enkele (casino)boterhammen, zonder korst
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • melk
  • 1 groot ei
  • 60 – 75 gram geraspte oude kaas
  • olie om te bakken

Bereidingswijze:

Smelt de boter en voeg de bloem toe. Laat dit zachtjes garen en voeg dan al roerend zoveel melk toe tot een dikke saus is verkregen.  Neem de pan van het fornuis. Splits het ei. Klop het eiwit op. Meng de kaas en de dooier door de enigszins afgekoelde saus en als laatste het stijfgeslagen eiwit. Strijk de saus na afkoeling dik op de boterhammen, snijd ze schuin doormidden en laat de driehoekjes met  ongeveer 3 tegelijk in hete olie glijden. Bak de driehoekjes goudbruin.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie