ontbijten

Geen fan van ontbijten? Daar kunt u verandering in brengen

Niet iedereen is even gek op de eerste maaltijd van de dag. Sommigen kunnen ’s ochtends geen hap door hun keel krijgen en worden zelfs al misselijk bij het idee. Hoe komt dat? En wat kunt u ertegen doen?

Ontbijten is gezond

Naar de gezondheidseffecten van het ontbijt zijn al heel veel onderzoeken gedaan. Hoewel niet alle studies hetzelfde resultaat laten zien, is het meerendeel het erover eens dat ontbijten een positief effect heeft op de gezondheid. Bij het ontwaken heeft u vaak al 10 uur niets gegeten, waardoor het lichaam wel wat nieuwe energie kan gebruiken. Die nieuwe energie haalt het lichaam uit het ontbijt.

Toch is ontbijten niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Zoals al gezegd is er een groep mensen die echt niet aan eten wil denken na het opstaan. Deze afkeer van het ontbijt kan talloze oorzaken hebben, maar een aantal zijn veelvoorkomend.

Laat eten

In een artikel over het belang van ontbijten op de website van de Australische overheid wordt eten op de late avond genoemd als 1 van de redenen. Door vlak voor het slapen gaan nog vele te eten is het lichaam tijdens de nachtrust bezig dit te verwerken. Hierdoor is er ’s ochtends eigenlijk nog geen plek voor een nieuwe maaltijd. Herkenbaar? U kunt er in dit geval voor kiezen om eerder op de avond te eten en niet meer te snacken vlak voordat u naar bed gaat.

Aangeleerd gedrag

Volgens de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC kan ook gewenning een reden zijn voor het niet kunnen ontbijten. “Veel van onze eetgewoontes zijn aangeleerd tijdens onze jeugd”, stelt de CDC op de eigen website. “Maar dat wil niet zeggen dat u ze niet kunt veranderen”, gaat de organisatie verder. Als u nooit heeft geleerd om te ontbijten tijdens uw leven, dan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de dag te beginnen met iets lichts. Een stuk fruit is bijvoorbeeld zo op. Zo heeft u toch iets binnengekregen, maar hoeft u niet direct 3 boterhammen weg te werken. Later in de ochtend, als u trek begint te krijgen, kunt u alsnog een broodje smeren.

Geen tijd

Sommige mensen zijn geen fan van het ontbijt omdat zij ’s ochtends weinig tijd hebben of maken voor het ontbijt. Daardoor is gewoon niets eten een veel eenvoudigere optie, maar dus niet zo’n gezonde. Als u niet ontbijt omdat u het gedoe vindt, kunt u ervoor zorgen dat u de avond ervoor al ontbijt maakt. Smeer bijvoorbeeld wat broodjes en doe deze in een zakje.

Ook kunt u ervoor kiezen om kwark of yoghurt te eten. Het bereiden daarvan kost niet zoveel tijd en u kunt zelf kiezen hoeveel u ervan eet. Zo heeft u dus zelf in de hand hoe lang uw ontbijt duurt. Als u weinig yoghurt of kwark eet kunt u later op de ochtend nog een boterham of een ander ontbijtproduct eten.

Ook kunt u een ontbijtmuffin nemen. Die kunt u eenvoudig zelf maken en hoeft u ’s ochtends alleen maar te pakken en op te eten. Zo gepiept, dus.

Afkeer van ontbijtproducten

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u de standaard ontbijtproducten gewoon helemaal niets vindt en daarom niet ontbijt. In dit geval kunt u op zoek gaan naar alternatieven, want die zijn er te over. Op hebben wij op MAX Vandaag een aantal ontbijtrecepten staan waar u wellicht iets aan heeft. Ook op de website van het Voedingscentrum vindt u ontbijtinspiratie.

Lees ook:

Hollands ontbijt heeft soms gunstige invloed op dosering medicijnen

(Bron: CDC, Voedingscentrum, Libelle, Better Health Channel)

Geef een antwoord