chamoignonragout

Gebakken brood met champignonragout van Janny van der Heijden

Restjes brood laten zich heel goed tot grote croutons verwerken. Steek het brood uit en bak het in wat olie of boter in een koekenpan. Zorg dat de ragout klaar is en schep een flinke lepel naast of over het gebakken brood. Voor een frisse variant kunt u aan de ragout wat citroensap en kappertjes toevoegen.

Ingrediënten voor de ragout (2 personen):

  • 500 gram niet te grote champignons
  • 1 ui
  • 60 gram boter en boter om te bakken
  • 60 gram bloem
  • 600-750 milliliter kruidenbouillon of melk
  • zout, peper
  • gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 1-2 hardgekookte eieren
  • peterselie

Bereidingswijze:

Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren. Pel en snipper de ui.

Fruit de ui enkele minuten in boter en voeg de champignons stukken toe. Fruit de champignons beetgaar en breng op smaak met zout, peper en gemalen korianderzaad.

Smelt in een steelpan de boter, voeg de bloem toe en laat enkele minuten fruiten. Schenk dan beetje bij beetje zoveel bouillon hierbij tot een dikke saus ontstaat. Voeg de paddenstoelen hierbij en warm goed door. Proef en breng extra op smaak.

Pel de eieren en hak ze fijn. Hak ook de peterselie. Meng beide door de ragout en serveer met het gebakken brood.

(Bron: één van de oude recepten en Janny van Heijden / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie