betaalbaar eten

Betaalbaar eten doet u zo

De prijzen in de supermarkten stijgen, waardoor het niet altijd makkelijk is om betaalbaar te eten. Gelukkig zijn er genoeg praktische tips die ervoor zorgen dat het tóch lukt. 

Maak een lijstje

Betaalbaar eten begint bij het maken van een boodschappenlijstje. Zo heeft u tijdens het boodschappen doen houvast en weet u wat u nodig heeft. Alles wat niet op het lijstje staat, kunt u dan gewoon laten liggen. Dat ‘gewoon laten liggen’ is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen laten zich in de supermarkt zelf verleiden door de aanbiedingen of andere goedkope producten die zij op hun weg tegenkomen. Om de kans op afleiding tot een minimum te beperken, is het een goed idee om het boodschappenlijstje in de volgorde van de winkel te maken. Alle supermarkten zijn ongeveer op dezelfde manier ingedeeld, waardoor dit helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Als u liever naar de markt gaat om boodschappen te doen, is een lijstje maken ook voordelig. Een juiste volgorde erin brengen is dan wel lastiger.

Let op welke producten u koopt

De keuze is tegenwoordig vaak reuze. Wie een rode paprika nodig heeft, kan in de praktijk vaak kiezen tussen 3 verschillende rode paprika’s. Wie betaalbaar wil eten, doet er goed aan de voordeligste optie te kiezen. Dat wil niet automatisch zeggen dat u het beste voor het product met de laagste prijs kunt gaan. Soms is het kopen van een voordeelverpakking met 3 paprika’s voor 2 euro voordeliger dan het kopen van 1 paprika voor 1 euro. Wie weet kunt u de andere 2 nog gebruiken in de dagen die komen gaan.

Doe geen boodschappen als u trek heeft

Naar de supermarkt gaan met een rommelende maag is zo ongeveer het onhandigste wat u kunt doen als u betaalbaar wilt eten, zelfs als u een goed boodschappenlijstje heeft gemaakt. Wie met trek naar de winkel gaat, is eerder geneigd om meer producten in het karretje of mandje te leggen. Vanzelfsprekend moeten deze ook allemaal afgerekend worden.

Houd rekening met seizoensproducten

In het geval van groente en fruit is het een goed idee om seizoensgebonden producten te kopen. Een doosje aardbeien kost in oktober bijvoorbeeld meer dan in in de zomer, het seizoen waarin zij ‘horen’.

De vriezer is uw beste vriend

Heeft u altijd eten over? Dan kunt u dit het beste invriezen. U kunt het dan vaak maanden lang bewaren. Meer weten over het invriezen van eten? Wij hebben er een aantal interessante artikelen over geschreven:

Fabels en feiten over het invriezen van eten

Wist u dat u verse kruiden ook prima kunt invriezen?

Losse stuks groente en fruit kunnen ook prima in het vriesvak

Volg het bewaaradvies op

U houdt eten langer goed als u het op de juiste manier bewaart. Dit geldt zeker voor groente en fruit. Sommige groentes kunnen bijvoorbeeld veel langer ‘overleven’ buiten de koelkast, terwijl mensen toch snel geneigd zijn alles in de koelkast te leggen. Tomaten blijven bijvoorbeeld een week goed buiten de koelkast, terwijl ze in een koude omgeving sneller bederven.

Bent u specifieke op zoek naar bewaaradviezen voor sla, uien, bananen en brood? Daarover hebben wij ook een artikel gemaakt. 

De houdbaarheidsdatum is niet heilig

Wie betaalbaar wil eten, doet er goed aan om anders naar houdbaarheidsdatums te kijken. Deze zijn immers niet altijd wat ze lijken. Meer hierover in dit artikel: Dit kunt u doen tegen voedselverspilling. Hierin bespreken wij ook dat beschimmeld eten soms nog best eetbaar is, mits u de nodige maatregelen treft.

(Bron: 24Kitchen, archief)

 

Geef een reactie

Reactie

    MarydG says:

    toogoodtogo.nl. Website waarop je kunt ziennwelke zaken in je buurt eten over hebben, wat je daar voordelig kunt kopen: supermarkten, bakkerijen, restaurants enz.