bananen langer goed houden

Zo blijven brood, sla en bananen langer goed

Niets vervelender dan dat u net verse bananen, sla of brood heeft gekocht en voor u het weet zijn de bananen bruin, is de sla verlept en is het brood droog en oud. Hoe kunt u groenten, fruit en brood wel langer goed houden? Wij hebben tips waardoor uw eten op natuurlijke wijze langer houdbaar blijft. 

Krop (gesneden) sla

Wanneer u een krop sla koopt is hij nog vers en zijn de bladeren vaak nog knapperig. Om dit zo te houden bestaat er een handig trucje. Neem hiervoor een afsluitbare zak. Leg aan één kant van de zak wat keukenpapier. Leg daarop de slabladeren. Sluit de zak af en probeer zo min mogelijk lucht in de zak te laten. Het keuken papier absorbeert overtollig vocht en houdt op deze manier de sla fris. De sla is zo wel tot 5 dagen goed te houden.

Ingewikkelde courgette

Hoewel gezegd wordt dat de courgette buiten de koelkast moet worden bewaard, is er een simpele methode om hem nog langer goed te houden, maar dan wel in de koelkast. Wikkel de courgette in aluminiumfolie en leg hem in de groentelade van de koelkast. Dan blijft hij nog langer vers. Ditzelfde kunt u doen met broccoli en paksoi.

Brood en papier

In Nederland zijn we echte broodeters. Brood staat helaas wel in de top 5 van meest weggegooide producten. We gooien jaarlijks rond de 127 miljoen broden weg. Reden genoeg om er alles aan te doen om brood zo lang mogelijk goed te houden en daar zijn manieren voor. Bewaar brood in een papieren zak en doe die vervolgens in een plastic zak. Het papier absorbeert het vocht en het plastic zorgt ervoor dat het brood minder wordt blootgesteld aan lucht zodat het minder snel uitdroogt en oud wordt. Bewaar brood bij voorkeur in een broodtrommel, in ieder geval op een droge donkere plaats op kamertemperatuur. De vriezer is ook een goede optie. Vries het brood in direct na aankoop, als het nog vers is. En vries het voor het gemak gesneden in, dan kunt u het per snee uit de vriezer halen.

Uien in een netje

Wie uien echt lang wil bewaren moet ze ophangen in een netje. De ui is gevoelig voor schimmels. Om te groeien heeft een schimmel vocht nodig. Door ze te hangen in een netje komt er voldoende lucht bij waardoor de kans dat de schimmels groeien erg klein is. Op deze manier zijn ze wel een paar maanden langer houdbaar!

Trossen los

De houdbaarheid van een banaan is een bijzonder verhaal. In de supermarkt of bij de groenteboer, ligt de banaan op een apart bedje. In een kom. De ondergrond is zacht om beschadiging van de vrucht te voorkomen. Eenmaal mee naar huis heeft de vrucht het best te verduren. Ze zijn ondanks hun dikke schil gevoelig voor butsen en dat heeft ook invloed op de smaak. De één is liefhebber van een praktische groene banaan, de ander eet hem het liefst rijp. Hoe u hem ook eet, om hem lang te bewaren doet u er goed aan om ze niet in een tros, maar apart te bewaren. Pak de bananen per stuk in een folie en ze blijven een stuk langer vers.

Fruitbehandeling

Aardbeien, frambozen, blauwe bessen, we zijn er dol op. Maar ook rood fruit is, net als de ui, gevoelig voor schimmels. Om te voorkomen dat deze schimmels zich ontwikkelen, is het goed om het fruit nadat u het gekocht heeft, te behandelen met water en witte wijnazijn. Deze mix verwijdert de schimmels. Doe hiervoor in een bak 9 delen water en 1 deel witte wijnazijn. Leg het fruit hierin en laat 15 minuten trekken. Spoel het fruit vervolgens goed af en leg het in de koelkast. Zo blijft uw fruit langer vers.

(Bron: 24Kitchen, Voedingscentrum, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Snipsnap says:

    Leuk, bedankt voor de tips.

    Distel says:

    Wat de bananen betreft: bewaren in plastic- of aluminiumfolie?

    Dirry says:

    Wat betreft de bananen als je de tros bananen op gang op ze op de fruitschaal te leggen blijven ze ook lang goed.

      Dirry says:

      Sorry het woordje gang moet natuurlijk hang zijn