Boodschappen doen in de supermarkt

Wie in de supermarkt geld wil besparen, moet zich niet laten afleiden

De supermarkt staat vol met verleidingen. Dus wie alleen met datgene bij de kassa wil staat wat op het boodschappenlijstje staat, heeft een uitdaging. Want niet zelden ligt er ongemerkt veel meer in ons karretje dan gepland. Hoe kunt u zich hier het beste tegen wapenen? Met opperste concentratie en focus.

Verkooptrucs

Boodschappen doen is voor velen een dagelijks of wekelijks terugkerend ritueel. Het samenstellen van een boodschappenlijst is vaak al een klusje, maar u dan ook nog eens houden aan die lijst, blijkt voor veel mensen een uitdaging. Door alle slimme marketing- en verkooptrucs worden we als consument constant verleid om aankopen te doen. Dit zijn over het algemeen niet de aankopen die u zich voorgenomen heeft. Om u niet te laten verleiden tot het kopen van meer dan op uw lijstje staat is discipline nodig en opperste concentratie. Want volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels, gaat het mis als we ons af laten leiden.

Afleiding komt ons duur te staan

Want hoewel het leuk is om samen boodschappen te doen of een praatje te maken met een bekende in de winkel, het blijken in de praktijk handelingen te zijn die ons duur komen te staan. Wie een praatje maakt in de winkel of gezellig keuvelend de boodschappen doet, is langer in de winkel en krijgt daardoor  meer producten onder ogen en wordt meer verleid om die producten te kopen.

Boodschappenlijst en focus

Wie geld wil besparen  moet een duidelijk doel voor ogen hebben. Daar kan het boodschappenlijstje dus heel goed bij helpen. Noteer exact wat u nodig heeft en bij voorkeur in de juiste volgorde van uw supermarkt. Dat voorkomt dat u onnodig op zoek moet naar producten en dus ook weer meer verleidingen passeert. Hoe minder u afwijkt van de route, hoe groter de kans dat u alleen dat wat op uw briefje staat koopt. Schrijf, misschien wat ouderwets voor sommigen, de boodschappen echt op een lijstje. Dus maak geen lijstje op de telefoon. Want uit onderzoek blijkt dat door boodschappen te doen met de telefoon in de hand, we ongemerkt meer uitgeven. Het leidt ons te veel af van ons doel en het maakt ons vatbaarder voor verkooptrucs. Houd de focus op uw lijstje. Kortom, wie geld wil besparen moet zoals Wessels zegt als een ‘kluizenaar’ door de winkel. Neem uw geschreven boodschappenlijstje mee, laat u niet afleiden en ga vooral alleen.

(Bron: RTL Nieuws/archief)  

Geef een reactie

Reacties (11)

  WIM VAN STRALEN says:

  ALS JE GOEDKOOP WILT ZIJN MOET JE NAAR DE LIDL EN ALDI EN JUMBO GAAN.
  EN NIET NAAR DE ALBERT HEIN GAAN WANT IS HET DUURST VAN NEDERLAND IK DOE EEN VOORBEELD ALS JE BIJ DE JUMBO GAAT EN JE KOOPT BOTER VOOR 0,99 EURO CENT KOST HET BIJ ALBERT HEIN HET ZELFDE PAKJE BOTER 1,30 EURO.

   Eagle1954 says:

   Je kan wel goedkoper uit zijn in een andere supermarkt, maar als je daarvoor langer onderweg bent en dus meer benzine verbruikt dan is het nog niet goedkoper ?

   5broers says:

   Ook de zog 2 voor de prijs van een is vaak duurder dan Jumbo

  oosterwijck says:

  In mijn buurtsuper de COOP, moet ik extra op de kassabon letten. Regelmatig is de prijs aan de kassa niet zoals bij het product vermeld wordt. Dit weekend, was er een aanbieding: Aardbeien, 2 doosjes voor de prijs van één (2 doosjes voor €2,50). De doosjes waren half vol. Met tot gevolg dat de klanten de doosjes geheel vulden. Na een uurtje lagen er tientallen lege bakjes in het groenten en fruit vak. De kassière loste dit probleem op, door de prijs aan te passen, zonder dat het opviel. Bij mij viel het wel op en toen ik daar een opmerking over maakte, kwam de aap uit de mouw. Ze deed die aanpassing bij de volle bakjes. Het was de strategie van de winkel om twee halve bakjes te verkopen, voor de prijs van één vol bakje.

   B.Harmsen says:

   Aardbeien worden qua gewicht aangeboden en dan hoeft het doosje/bakje natuurlijk niet vol zitten en dat kan iedereen aanvoelen 2 voor €2,50 en een goede actie van de kassière afstraffen die graaiers.

   Eagle1954 says:

   Opletten en je gezonde verstand gebruiken is dus wel een vereiste om je boodschappen zo voordelig mogelijk in huis te halen. De winkeliers proberen ons met allerlei trucs te misleiden. Jammer wel dat dit allemaal mag en kan.

  Anitasia says:

  Ik doe het op deze manier al zolang ik getrouwd ben ( 48 jaar) én betaal ook nog steeds cash. Neem een bepaald bedrag per week op en vind het een “sport” om daarmee uit te komen. Dat lukt nog steeds al moet ik sóms van iets afzien daarvoor. (Dat komt dan een week later wel )

   Eagle1954 says:

   Ik leef van een klein nabestaandenpensioentje met aanvullende bijstand en kan dus niet veel missen. Ik heb nu ongeveer € 50 per week te besteden. Het is elke keer weer een “sport” om uit te komen met dat geld. Ik koop voornamelijk wat ik nodig heb en bij verleidingen blijf ik soms even stil staan en bedenk me dan dat ik het niet echt nodig heb en loop dan weer verder.

  WIM VAN STRALEN says:

  JE MOET WEL OP LETTEN OMDAT DE EURO IN ( FL. ) GULDENS WORDT GEREKEND IK HEB HET ZELF ONTDENKT TOEN HET NOG GULDEN TIJD WAS.

  Eagle1954 says:

  De volgorde van de supermarkt kan je alleen weten als je er vaak komt en koopt. Maar ook supermarkten zijn handig daarin om zo nu en dan de artikelen te verplaatsen, waardoor je dus weer genoodzaakt bent om te gaan zoeken……

  Allerdiena says:

  Ik ga voor bijna alle booedschappen maar de Lidl naar ook geregeld naar AH op jacht naar 35% korting voor kant en klare stoommaalijden…en andere afgeprijsde artikelen…dan ben je nog goedkoper uit dan bij Lidl