snacktrek

9 tips om beter om te gaan met winterse snacktrek

Wie in de koude maanden zijn gewicht op peil wil houden, moet sterk in zijn schoenen staan. Overal zijn er verleidingen, zeker voor de sint- en kersttijd en het lijkt wel of we door kou meer trek hebben dan anders. Hoe kunnen we die winterse snacktrek weerstaan?

‘Hangry’ of dorst?

Wanneer u hongerig bent, kan dat van invloed zijn op uw humeur. In het Engels is daar zelfs een term voor: hangry. In een eerder artikel leggen we uit hoe dat komt. Maar het kan ook zijn dat u eigenlijk geen trek heeft, maar te weinig gedronken heeft. We vertellen hoe u het verschil herkent tussen trek en dorst.

Waarom hebben we meer snacktrek in de winter?

Het lijkt niet alleen zo dat in de wintermaanden onze eetlust toeneemt, het is ook echt zo. Dat heeft verschillende redenen. Ten 1e komt dat door de lagere temperaturen. Bij kou is er meer energie nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden en eten, brandstof, houdt het lichaam op temperatuur. Daarom gaan we tijdens koude dagen bijna automatisch meer eten dan ons lichaam eigenlijk nodig heeft. Daarnaast maakt het lichaam tijdens de winter minder serotonine aan, waardoor het brein meer eten nodig denkt te hebben. In een eerder artikel gaan we hier dieper op in.

Hieronder vindt u tips om met winterse snacktrek om te gaan.

Vezelrijk eten gaat snacktrek tegen

Eet zoveel mogelijk vezelrijk voedsel, zoals de groenten wortel, broccoli en courgette. Ook is het goed om voor volkoren pasta en bruine rijst te kiezen. Het lichaam doet er namelijk langer over om vezelrijke producten te verteren, waardoor er meer glucose in de bloedsomloop komt en u langer kunt doen met de energie uit deze voedingsmiddelen. Zo krijgt u minder snel snacktrek.

Kies voor minder calorierijk voedsel

Als uw toegeeft aan snacktrek, dan maakt het een hoop uit voor welk soort voedsel u valt. Door lichtere keuzes te maken, zorgt u ervoor dat u niet te veel calorieën binnen krijgt. In een eerder artikel zetten we op een rij wat wel en niet echte dikmakers zijn.

Voorkom snacktrek voor het slapen gaan

Heeft u regelmatig trek voor het slapen gaan? In een eerder artikel geven we 8 tips om te voorkomen dat u dan gaat snaaien en wat u het beste kunt eten bij trek op de late avond.

Zorg voor voldoende daglicht

Wanneer u te weinig in aanraking komt met daglicht, kan dat zorgen voor een vermoeider gevoel. Dat zorgt er eerder voor dat u toegeeft aan winterse snacktrek. Ga daarom (ook al is het slecht weer) dagelijks naar buiten. Dat zorgt er ook voor dat u ’s nachts beter slaapt en wie goed slaapt, heeft overdag minder trek.

hongerklop
Lees ook: Hongerklop tijdens het wandelen of fietsen, zo voorkomt u ‘de man met de hamer’ en zo lost u het op

Leid uzelf af

Vaak gaan mensen uit verveling snaaien. Heeft u snacktrek, ga dan even iets doen, bijvoorbeeld een stukje wandelen of iets in huis opruimen. Door te bewegen heeft u ook minder snel trek.

Drink een glas water

Drink een glas water en wacht 15 minuten. Het water geeft een voller gevoel en het wachten zorgt er vaak ook voor dat de zin in iets te snacken verdwijnt.

Slaap voldoende

Bij slaaptekort neemt uw eetlust toe. Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer dus voldoende te slapen. Heeft u slaapproblemen, dan kunnen deze tips wellicht helpen. Of zorgen koude voeten er tijdens de winter voor dat u de slaap niet kunt vatten? Ook daar hebben we tips voor.

Poets uw tanden

Het klinkt misschien een beetje gek, maar probeer eens of het helpt wanneer u wat eerder uw tanden poetst wanneer u ’s avonds winterse snacktrek heeft. Het is namelijk helemaal niet lekker om iets te eten nadat u uw tanden heeft gepoetst. Hierdoor bent u minder snel geneigd nog iets te eten.

Voorkom verleidingen

Gaat u op pad, neem dan iets te eten en drinken mee voor onderweg. Zoals een appel en een flesje water. En haal tenslotte niks lekkers in huis. Dat helpt echt voor de momenten dat u thuis bent.

(Bron: archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie