trek

Geen trek tijdens het bewegen? Dat komt hierdoor

Misschien kent u het wel, u bent een dagje aan het niksen en eet dan een stuk meer dan op een een actieve dag. Dat klinkt eigenlijk niet logisch, maar dat is het wel. Wij leggen u uit waarom u tijdens het bewegen minder snel trek krijgt.

Jagers en verzamelaars

Als u in beweging bent, heeft u vaak een stuk minder snel trek. Dit komt nog uit de tijd waarin onze verre voorouders, jagers en verzamelaars, de hele dag door op zoek zijn naar eten. En omdat het tijdens het bewegen niet handig is om honger te krijgen, zorgen de hersenen ervoor dat uw maag niet opeens gaat knorren wanneer u bijvoorbeeld aan het hardlopen bent.

Hongerhormoon

Dat werkt als volgt: wanneer uw maag toe is aan eten, geeft het hongerhormoon ghreline een seintje aan de hersenen. Het deel van de hersenen dat daardoor wordt geprikkeld heet de hypothalamus. Dit hersendeel houdt bijvoorbeeld bij hoeveel suiker en vet u nog in uw lichaam heeft en weet daarom wanneer het tijd is om te eten. Als dit het geval is gaat uw maag knorren, maar dit gebeurt in de meeste gevallen dus niet wanneer u in beweging bent. Dan zet de hypothalamus het hongergevoel als het ware tijdelijk uit.

Houd uw hongergevoel in de hand

Door deze slimme truc van uw lichaam kunt u zelf ook controle uitoefenen op uw hongergevoel. Moet u bijvoorbeeld nog even wachten tot u kunt eten? Trek dan geen zak chips open, maar ga een rondje lopen. Hierdoor heeft u minder last van een knorrende maag, maar voorkomt u ook dat u extra tussendoortjes eet.

(Bron: Women’s Health, Margriet) 

Geef een reactie