eetlust

Dit is de reden dat we meer eten in de winter

Buiten wordt het kouder, de dagen worden steeds korter én veel mensen krijgen meer zin in veel eten. Onze eetlust lijkt in de wintermaanden toe te nemen maar is dat echt het geval? En waar wordt dat dan door veroorzaakt?

Eten houdt lichaam op temperatuur

“Bij kou zijn we inderdaad geneigd om meer te eten”, zegt hoogleraar voedselinnameregulatie Margriet Westerterp van Maastricht University tegen het Algemeen Dagblad. Deze toename van eetlust komt doordat wij in de winter meer energie gebruiken om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Een normale lichaamstemperatuur is 37 graden celcius, als die temperatuur oploopt, zoals bij koorts, voelt dat onprettig. Maar ook een te lage temperatuur voelt niet fijn. “Als we extra veel eten, komt er meer warmte vrij die de daling van onze temperatuur tegengaat.” Daarom gaat men op koude dagen bijna automatisch meer eten dan ons lichaam eigenlijk nodig heeft.

Gelukshormoon heeft ook invloed

Het op peil houden van de lichaamstemperatuur is niet de enige reden dat wij de neiging hebben om meer te eten in de winter. Het lijkt erop dat een tekort van het gelukshormoon serotonine ook zorgt voor een vergrote eetlust. “Een lagere spiegel van serotonine in je brein zorgt ervoor dat je minder snel vol zit”, aldus hoogleraar en internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC tegen 24 Kitchen. In de winter maakt het menselijk lichaam minder van dit hormoon aan, waardoor het brein denkt meer eten nodig te hebben.

Kerstdiner en oliebollen

Ook de feestdagen dragen eraan bij dat wij meer eten in de wintermaanden. Al zijn het niet de kerstdiners die voor extra kilo’s zorgen. “Als je tijdens de feestdagen meer eet kom je niet meteen aan”, vertelt Van Rossum. Het probleem zit hem in de weken die voorafgaan aan het kerstdiner en de oliebollen tijdens oud en nieuw. De supermarkten liggen dan vol met ongezond eten, waardoor we tot het einde van het jaar constant worden verleid. “Je moet uitzonderlijk beheerst zijn om daar niet voor te zwichten.”

Niet iedereen eet meer in de winter

De extra eetlust in de winter gaat overigens niet voor iedereen op. “Sommige mensen zijn actiever dan anderen, of ze zijn minder snel geneigd tot overcompensatie”, vertelt Westerterp. Ook is de temperatuurregulatie per lichaam verschillend. Vrouwen hebben het bijvoorbeeld vaak kouder dan mannen, waardoor zij meer energie nodig hebben om hun lichaam warm te houden.

Vezelrijk eten helpt

Volgens Van Rossum komen we gemiddeld een halve kilo aan in de wintermaanden. “Dat lijkt niet veel, maar niet iedereen raakt het extra gewicht in de zomer weer kwijt.” Om de overtollige winterkilo’s tegen te gaan kunt u maaltijden bijvoorbeeld aanvullen met vezelrijke groenten, zoals wortel, broccoli en courgette. Ook is het goed om voor volkoren pasta en bruine rijst te kiezen. Het lichaam doet er namelijk langer over om vezelrijke producten te verteren, waardoor er meer glucose in de bloedsomloop komt en u langer kunt doen met de energie uit deze voedingsmiddelen.

(Algemeen Dagblad, Voedingscentrum, 24Kitchen, Libelle)

Geef een antwoord