koude voeten

Slaapproblemen door koude voeten? Zo krijgt en houdt u ze warm

Koude voeten zijn nooit fijn, maar zeker niet wanneer u de slaap probeert te vatten. Heeft u vaak koude voeten in bed, dan hebben we tips over hoe u ze warm krijgt en houdt gedurende de nacht. Zodat u er geen slaapproblemen door heeft.

Oorzaken van koude voeten

Koude voeten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Om te beginnen is het een normale reactie van het lichaam op kou. Om de lichaamswarmte in stand te houden, wordt de bloedtoevoer naar uitstekende lichaamsdelen verminderd. Dat geldt dus voor onder meer de handen, maar ook de voeten. Mensen met minder spiermassa krijgen sneller te maken met koude handen en voeten dan mensen met veel spiermassa. Bij vrouwen kunnen, naast lichaamsbouw, hormonen van invloed zijn. Dat is de reden dat vrouwen het over het algemeen wat sneller koud hebben.

Bij het stijgen van de jaren verlopen de processen in het lichaam daarnaast wat trager en dat heeft ook weer invloed op hoe warm de handen en voeten blijven. In een eerder artikel gaan we dieper in op de oorzaken en behandelen we bijvoorbeeld ook medische oorzaken, zoals het fenomeen van Raynaud en een te traag werkende schildklier. En in een apart artikel behandelen we winterhanden en wintervoeten.

huis warmer
Lees ook: Zo houdt u uw huis warmer tijdens kou en vorst

Koude voeten warm krijgen met sokken

Sokken houden de voeten overdag warm en dat kan ’s nachts ook. Kies dan wel voor speciale bedsokken of sokken die niet te strak zitten. Anders kunnen ze de bloedcirculatie bemoeilijken. Daarnaast is het zaak dat ze ook weer niet te warm zijn, want dan loopt u het risico dat u op een gegeven moment wordt gewekt omdat uw voeten oververhit raken. Kies om die reden ook niet voor synthetische sokken, want daar gaat u eerder in zweten. En in verband met de hygiëne is het sowieso aan te raden een schoon paar aan te trekken. En niet de exemplaren aan te houden die u al de hele dag gedragen heeft.

Verwarmend eten en drinken

Wie met een knorrende maag naar bed gaat, zal merken dat het lichaam het lastiger heeft om op te warmen of warm te blijven. Zorg er dus voor dat u zo nodig nog wat kleins eet voor het slapengaan. Eet zeker niet te veel, want dat kan weer zwaar op de maag liggen. Voedingsmiddelen met de stof tryptofaan geven een plezierig en slaperig gevoel en zijn dus goede opties om ’s avonds bij trek nog te eten. Het zit in onder andere dadels, melk, tonijn, notenpasta, kalkoen, avocado, banaan en yoghurt. In een eerder artikel vertellen we waarom banaan uit dit rijtje een extra goede optie is.

Ook iets warms drinken is een goede manier om met een warm lijf richting de nachtrust te gaan. Bepaalde soorten thee zijn daar extra goed voor. Zoals thee met kruiden en specerijen zoals kaneel, steranijs en gember. Een glaasje wijn of andere alcoholische drank drinken is dan weer geen goede optie. Het lijkt misschien in 1e instantie verwarmend te werken, maar alcohol zorgt voor vaatverwijding, waardoor u juist afkoelt. Ook koffie is een minder goede keuze. Niet alleen kan de cafeïne er, als u daar gevoelig voor bent, voor zorgen dat de slaap minder makkelijk lukt, ook vernauwt het de bloedvaten tijdelijk. Waardoor die minder makkelijk warm blijven.

Lees ook: Thee drinken op koude dagen? Van deze theesoorten warmt u het beste op

Doorbloeding bevorderen

Goed doorbloede voeten zijn warmer. Dit kunt u bereiken door vlak voor het slapen gaan enkele rek- en strekoefeningen te doen of de voeten te masseren. Door een olie met lavendel te gebruiken voor het masseren, zult u de slaap extra makkelijk vatten. Dit vanwege de ontspannende werking van lavendel. Daarnaast is het goed om voor het slapengaan niet te veel met de benen over elkaar te zitten. Door die houding neemt de doorbloeding van de benen en daarmee de voeten licht af, wat er net voor kan zorgen dat de voeten te veel afkoelen.

Kruik mee naar bed

Een snelle en effectieve manier om de voeten snel op temperatuur te krijgen, is het meenemen van een kruik naar bed. Dit werkt het best door de kruik van tevoren al in bed te leggen. U stapt zo in een warm bed en de voeten koelen niet eerst af, om vervolgens weer op te warmen. In plaats van een kruik, werkt dit ook goed met een hittepit of elektrische deken. In eerdere artikelen geven we tips voor een veilig gebruik van een kruik en waar u op moet letten wanneer u een elektrische deken gebruikt en hoe veilig dat is.

(Bron: archief, Libelle.nl, Nu.nl, eos wetenschap, Weeronline, Gezondnu.nl, Holland&Barrett. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    margentiss says:

    De sokken werken prima.
    Vergeten jullie hier niet de slaapmuts?
    Het hoofd wil ook wat !
    Slaap ze.