snaaien

8 tips om te voorkomen dat u gaat snaaien ’s avonds

’s Avonds tijdens het televisie kijken nog even iets te snaaien pakken? U bent niet de enige die het doet. Het kan verschillende oorzaken hebben. We geven u 8 tips om te stoppen met snaaien ’s avonds en hoe u kunt voorkomen dat u weer de kast induikt op zoek naar iets lekkers.

Waarom snaaien we?

Volgens Lieke Coaching kan de drang om ’s avonds nog wat te eten verschillende oorzaken hebben. Het kan een fysieke oorzaak hebben, doordat u overdag te weinig heeft gegeten. Het lichaam schreeuwt dan ’s avonds om eten door het tekort aan voedingsstoffen en calorieën aan te vullen. Het kan ook een psychosociale oorzaak hebben, wanneer u een vermoeiende dag met veel stress heeft gehad. Eten is dan een soort beloning, verdoving of ontlading. Of het is een gewoonte geworden, iets wat bij uw dagelijks leven is gaan horen.

Het heeft volgens gezondheidspsycholoog Catharine Evers ook te maken met zelfcontrole, vertelt ze aan Nu.nl. “Die blijkt in de loop van de dag af te nemen. ’s Morgens ben je fris en uitgeslapen en heb je veel zelfcontrole. Een gezond ontbijt kost daardoor vaak weinig moeite. Je bent de hele dag bezig, ook met het reguleren van je emoties. Er gebeuren dingen, het is druk, en je wordt ook letterlijk moe.”

eten
Lees ook: Feit of fabel: komen we echt aan van eten na 8 uur ’s avonds?

Denk na of u wel écht trek heeft

Huisarts Tamara de Weijer zegt in hetzelfde artikel van Nu.nl dat het niet gaat om zelfdiscipline. “Als je weet wat je achilleshiel is, kun je daar rekening mee houden.” Wat volgens haar wel werkt is eerst na te denken of u wel echt honger heeft. “De zucht naar ‘honger’ is een golfbeweging en gaat vanzelf weer over.”

banaan
Lees ook: Honger voor het slapen? Een banaan eten is dan een goede keuze

Tips om snaaien te voorkomen

Wat helpt nog meer?

 • Leid uzelf af. Vaak gaan mensen snaaien ’s avonds uit verveling. Ga even iets doen, bijvoorbeeld een stukje wandelen of iets in huis opruimen.
 • Neem een glas water en wacht 15 minuten. Het glas water zorgt voor een voller gevoel. Het wachten zorgt er vaak ook voor dat de zin in iets te snaaien verdwijnt.
 • Eet en drink voldoende gedurende de dag. Wanneer u voldoende en voedzaam eet door de dag heen, blijft uw bloedsuikerspiegel stabiel en heeft u ’s avonds minder trek in suikers of vet eten.
 • Slaap voldoende. Bij slaaptekort neemt uw eetlust namelijk toe.
 • Ga uw tanden poetsen. Het is namelijk helemaal niet lekker om iets te eten nadat u uw tanden heeft gepoetst. Hierdoor bent u minder snel geneigd iets te gaan snaaien.
 • Eet een langzame snack. Als u dan toch iets eet, kies dan iets wat u langzaam op kan eten, zoals pistachenootjes die nog in de schil zitten. Zo bent u minder geneigd om gedachteloos alles op te eten.
 • Haal niks lekkers in huis. Het klinkt heel logisch, maar werkt wel het beste.

Wilt u toch een keer gewoon even lekker snacken? Doe dat dan vooral. Altijd maar alles laten is ook niet leuk, toch?

(Bron: Nu.nl, Lieke Coaching, Men’s Health, Kookfans. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  RoosKe says:

  Ik poets m’n tanden als ik weer trek krijg. Dat werkte voor mij het beste.

  Mister says:

  Wat later avond eten werkt ook prima

  Haagsehans says:

  Ohhh nee toch geen reactie, zag even die s niet !!

  Jeanna says:

  Áls je dan al chips o.I.d. wil eten, doe het dan in een klein kommetje en eet niet uit de zak! Die is leeg, voor je er erg in hebt!