honger dorst

Honger of toch dorst? Zo herkent u het verschil

Een knorrende maag is voor veel mensen aanleiding om wat te gaan eten, dat is immers de manier waarop uw lichaam aangeeft honger te hebben. Maar dat is niet het enige, het hongerige gevoel kan ook betekenen dat u dorst heeft. Dat kan soms best verwarrend zijn, hoe herkent u het verschil tussen honger en dorst?

Waarom knort de maag?

Het knorren van uw maag is één van de vele prikkels die het lichaam kan afgeven. Het lastige is dat dit zowel een honger- als een dorstprikkel is. Toch denkt u bij een knorrende maag en een hongergevoel eerder aan honger dan aan dorst. Dit komt doordat deze prikkels in de hypothalamus van uw hersenen worden verwerkt, het gebied in uw brein dat gaat over de basisbehoeften zoals eten en slaap. Bij zowel honger als dorst daalt uw bloedsuikergehalte, waardoor de hypothalamus een seintje krijgt dat het bloedsuiker moet worden aangevuld. Om dat voor elkaar te krijgen moet het hormoon ghreline vrijkomen. Als dat gebeurt stuurt het brein prikkels naar uw lichaam die ervoor zorgen dat het hongergevoel ontstaat, ook als u dorst heeft.

Leer het verschil kennen

Toch is het niet onmogelijk om het verschil tussen honger en dorst te leren herkennen. Het is voor het lichaam zelf lastig om onderscheid te maken, maar logisch nadenken kan uw lichaam daar een handje bij helpen. Stel uzelf voor u wat gaat eten de volgende vragen:

  • Heeft u het afgelopen uur wat gedronken?
  • Is uw mond of keel droog?
  • Heeft u last van hoofdpijn?
  • Heeft uw urine een donkergele kleur?
  • Heeft u vandaag al vezelrijk gegeten?

Eerst drinken

Is uw antwoord op minimaal één van de bovenstaande vragen ‘ja’? Dan is de kans groot dat u geen honger, maar dorst heeft. In dat geval kunt u beter 2 glazen water drinken, dan dat u wat gaat eten. Is het hongergevoel na een half uur weggeëbd? Dan was het dorst en zo niet kunt u altijd nog wat eten om van het hongergevoel af te komen.

Oefening baart kunst

Als u uzelf deze vragen maar vaak genoeg stelt voor u direct naar een snack grijpt, zult u uw lichaam op den duur beter gaan begrijpen waardoor u uiteindelijk gemakkelijker doorheeft of het om honger of om dorst gaat.

(Bron: Margriet, Etos) 

Geef een antwoord